Počet nákladních vozidel s nulovými emisemi se musí zvýšit. Několikanásobně

3 února 2021, 12:48

Aby bylo možné splnit cíle v oblasti emisí CO2 u nákladních vozidel, musí být do roku 2030 na silnicích přibližně 200.000 vozidel s nulovými emisemi. Počet těchto vozidel je dnes stokrát nižší.

Nové údaje o trhu dopravy, připravené Evropskou asociací výrobců automobilů (ACEA), ukazují, že v současné době je na silnicích EU 6,2 milionů užitkových vozidel (nad 3,5 tuny) s průměrným věkem 13 let. Téměř 98 % těchto vozidel jezdí na naftu. Pouze 2.300, tedy 0,04 % z celkového vozového parku, jsou nákladní vozidla bez emisí.

Evropští výrobci odhadují, že do roku 2030 budou muset uvést do provozu asi 200.000 nákladních vozidel s nulovými emisemi, aby byly splněny cíle emisí CO2 u dálkové přepravy. Na základě nových údajů ACEA by to vyžadovalo stonásobný nárůst za méně než 10 let.

V nedávno zveřejněné strategii mobility však Evropská komise stanovila cíl přibližně 80.000 nákladních vozidel s nulovými emisemi na silnicích do roku 2030, což je v rozporu s požadavky regulace CO2 (emise -30 %).

„Evropští výrobci nákladních vozidel se zavázali uvést na trh bezemisní nákladní automobily v příštích několika letech a rychle rozšířit nabídku svých vozidel s nulovými emisemi,“ uvedl generální ředitel ACEA Eric-Mark Huitema. „Nemohou však takovou radikální a bezprecedentní změnu udělat sami.“

Problém samozřejmě spočívá v tom, že bez vhodného motivačního systému nebudou mít zákazníci zájem o nákup vozidel, která jsou v současné době mnohem dražší a méně účinná než jejich spalovací protějšky. Podle ACEA by řešením mělo být rychlé opatření na evropské úrovni a v jednotlivých členských státech. Výrobci navrhují zavedení mýtného na základě CO2, zdanění energie na základě energetického obsahu v palivech, rozumný systém cen emisí CO2 a co je nejdůležitější, hustou síť infrastruktury pro nabíjení elektrických nákladních vozidel.

Nová zpráva ACEA rovněž odhalila několik faktů o flotile užitkových vozidel (nákladních, dodávkových a autobusových), které jsou v současné době v Evropě v provozu:

  • Polsko s 1,2 miliony nákladních vozidel má největší vozový park, následované Německem (1.010.742) a Itálií (946.393).
  • Řecká nákladní vozidla jsou v průměru starší 21 let a jsou nejstarší v EU.
  • Nejnovější nákladní vozidla najdeme v Rakousku (6,4 roku).
  • V celé EU se používá více než 28 milionů dodávek.
  • Se 6 miliony vozidel má Francie největší flotilu dodávek.
  • Průměrný věk lehkých užitkových vozidel v EU je 11,6 roku.
  • Ze čtyř hlavních trhů EU má nejstarší flotilu dodávek Španělsko (13,0 let), následované Itálií (12,6 roku).
  • Lehká užitková vozidla s naftovými motory dominují všem zemím EU kromě Řecka.
  • Téměř 90 % vozového parku EU využívá pro pohon naftu a pouze 0,3 % baterie.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!