Valeo má za sebou rekordní pololetí

3 srpna 2016, 8:51

Společnost Valeo, přední světový výrobce pro automobilový průmysl, zveřejnil finanční výsledky za první pololetí roku 2016. Ve všech klíčových ekonomických parametrech zaznamenala výrazný nárůst proti stejnému období loňského roku.

• Za první pololetí stouply meziročně tržby o 11 % na 8,1 miliardy eur
• Ve druhém čtvrtletí 2016 prudce rostly tržby o 13 %
• Provozní zisk se zvýšil o 20 % na 647 milionů eur
• Čistý zisk vzrostl o 23 % na 422 milionů eur
• O pětinu vyšší počet nových zakázek v hodnotě 12,8 miliard eur

V posledních několika letech jsme díky spolupráci všech týmu vytvořili z Valeo technologicky zaměřenou, vysoce inovativní, dynamicky se rozvíjející a výdělečnou společnost. Dokazují to naše skvělé výsledky za první pololetí 2016. Získali jsme o pětinu více nových objednávek v celkové hodnotě 12,8 miliardy eur, provozní zisk vzrostl o 20% a čistý profit stoupl dokonce o 23%. Naše strategie zaměřená na inovace v oblasti snižování emisí CO2 a intuitivního řízení se ukazuje jako správná. Na pozadí silného růstu tržeb na všech hlavních světových trzích můžeme potvrdit, že dosáhneme cílů, které jsme si na letošek stanovili v roce 2015. A to navzdory nejistotám, které mohou mít vliv na evropský automobilový trh po nedávném rozhodnutí o vystoupení Spojeného Království z Evropské unie,“ říká Jacques Aschenbroich, předseda představenstva a výkonný ředitel Valeo.

Tyto skvělé výsledky souvisí s celkovým celosvětovým růstem výroby automobilů, která celkově stoupla asi o 1,5%. Například v Evropě se produkce nových aut zvýšila o 7%, v severní Americe o 4% a v Asii o 1%. Naopak velký propad má za sebou jižní Amerika (-24%).

Vedle dosažení provozního zisku 647 milionů eur (+20%), resp. čistého zisku 422 milionů eur (+23%), Valeo hlásí velký úspěch v získání nových zakázek. Jejich hodnota se vyšplhala na 12,8 miliardy eur (+20%). Navíc tyto objednávky jsou rovnoměrně rozdělené mezi všechny hlavní trhy:
–  37% Asie, z tohoto množství připadá 24% na Čínu (hned 43% z tohoto množství si objednali lokální čínští výrobci)
–  37% Evropa (a Afrika)
–  24% severní Amerika
Nárůst objednávek v prvním pololetí táhly především inovativní produkty související s technologiemi snižující emise CO2 a elektronické systémy řízení, na jejichž vývoji se podílí i pražské vývojové centrum.

Vedle prvovýbavy se ale dařilo také divizi náhradních dílů, která zaznamenala meziroční nárůst tržeb o 6% na 845 milionů eur. 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!