Výstupy z konference o Silničním balíčku

23 června 2017, 10:33

Dne 22. června 2017 proběhla v pražském hotelu Clarion konference o Silničním balíčku organizovaná Sdružením ČESMAD BOHEMIA za účasti ministra dopravy Dana Ťoka, místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky a zástupce generálního delegáta IRU v Bruselu Jana Němce.

Návrh sady legislativních úprav evropských pravidel představený Evropskou komisí zásadně komplikuje fungování mezinárodní dopravy nákladní i autobusové. Pokud řidič v cizí zemi stráví více než 3 dny v měsíci, přičemž za den se považuje pobyt delší než 6 hodin, pak se na něj budou vztahovat všechny pracovně právní i mzdové požadavky platné v dané zemi doprovázené zničující administrativní zátěží. Zcela zakázán má být také výkon týdenního odpočinku v kabině vozidla. To je ale v praxi absolutně nerealizovatelné. Silniční balíček tak v současné podobě podporuje ochranářské kroky bohatších států EU, které se snaží ze svých trhů vytlačit východoevropské silniční dopravce. V této podobě je nejen pro české dopravce nepřijatelný, k nutnosti jeho úprav se vyslovili i přítomní političtí reprezentanti České republiky.

Ministr dopravy Dan Ťok konstatoval: „Česká republika se na Radě ministrů dopravy v Lucemburku připojila k prohlášení států střední a východní Evropy (Bulharsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Rumunsko, Slovensko). Společně jsme se postavili proti tomu, aby se v dopravě uplatňovala směrnice o vysílání pracovníků, a tedy aby se na dopravce vztahovaly stejné podmínky jako v jiných odvětvích. Omezení pohybu těchto pracovníků by mohlo vést k narušení společného vnitřního trhu a zároveň bude mít dopady na malé a střední podniky. Některé budou nuceny svoji činnost ukončit, a některé budou nuceny přejít do šedé zóny podnikání a stanou se OSVČ a budou obcházet Komisí navržené drakonické předpisy. Věřme, že naši zástupci v Radě EU budou schopni zabránit přijetí opatření, která by poškodila dopravce z České republiky.“

Balíček putuje do Evropského parlamentu a zde se odehraje hlavní souboj o jeho konečnou podobu. Své si k němu jistě řekne i jeho místopředseda Pavel Telička: „Prezentovaný balíček je komplexní a v mnohém přesvědčivý. Nicméně musí se ještě vyhodnotit jeho vyváženost. Návrh lze přirovnat k narozenému dítěti, u něhož musíme teprve zjistit, jestli má stejně vyvinuté nohy a ruce a zda má v pořádku mozek, nebo může v budoucnu kulhat. Je nutné, aby balíček fungoval ve všech svých dimenzích. Tím přispěje k budování jednotného trhu. Jednotný trh je páteří Evropské unie, a proto musí být funkční. Velmi často se setkáváme s tím, že přibývá národních opatření jednotlivých států, což přispívá k roztříštěnosti jednotného trhu s negativními dopady na české podniky. Z tohoto důvodu musí být balíček schválen ještě do konce tohoto mandátu.“

Účastníci konference vyjádřili své obavy o budoucnost svého podnikání, kterému se někteří z nich věnují už 27 let. První viceprezident ČESMAD BOHEMIA Josef Melzer uvedl: „Už nemůžeme mluvit o společném trhu a volném pohybu služeb. Vůbec zde nejde o řidiče, pouze o politiku v západních zemích a o byznys, návrh komise je v tomto velmi pokrytecký!“

Související články

Konference ČESMAD na téma Silniční balíček
Konference ČESMAD na téma Silniční balíček

ČESMAD BOHEMIA pořádá konferenci na téma Silniční balíček, vydaný Evropskou komisí pod heslem Evropa v pohybu. Konference se uskuteční 22.06.2017 od 9:00 v Clarion Congress Hotelu Prague****, Praha 9, Freyova 33.

TRANSPORT SHOW 2017
TRANSPORT SHOW 2017

15. června 2017 se v Kopřivnici konal tradiční veletrh a výstava dopravní techniky a služeb pro silniční dopravce -TRANSPORT SHOW – TRUCK & BUS 2017. Z této akce Vám přinášíme krátkou fotoreportáž.

Silniční balíček z Bruselu je pro Česko nepřijatelný
Silniční balíček z Bruselu je pro Česko nepřijatelný

Obsah Silničního balíčku, který v těchto dnech zveřejnila Evropská komise, bohužel potvrzuje všechny neblahé tendence prosazující se nyní v EU. 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!