Proč se nevyplatí s výměnou tachografu počkat?

24 dubna 2024, 9:03

Přestože do termínu výměny tachografů zbývá ještě nějaký čas, toto téma začíná být v branži velmi aktuální. Dynamika situace je umocněna prohlášeními odborníků o současné nízké četnosti výměn a o vážných důsledcích této skutečnosti. Podíváme se, proč se nevyplatí s výměnou tachografů čekat.

Výměna tachografu zatím představuje “pouze” výdaj v řádu několika tisíc korun. V blízké budoucnosti se k tomu mohou přidat dlouhé servisní prostoje a dokonce nízká dostupnost zařízení.

Kdo a do kdy musí vyměnit tachografy?

Podle ustanovení Balíčku mobility musí být zařízení všech nákladních vozidel v mezinárodní dopravě, která byla registrována před 15. červnem 2019, nahrazena tachografy druhé generace do konce roku 2024. Jedná se tedy o výměnu analogových nebo digitálních tachografů první generace (bez možnosti dálkového odečtu dat a satelitní lokalizace).

Za neprovedení výměny tachografu hrozí pokuta pro podnik a zaměstnance odpovědného za přepravu vysoké pokuty.

Obrovské množství zařízení, která je třeba vyměnit

Generální ředitelství EU pro mobilitu a dopravu odhaduje, že v roce 2024 bude třeba v celé Unii vyměnit několik set tisíc tachografů. Kromě toho mají být do 18. srpna 2025 vyměněny tachografy 1. generace namontované na vozidlech registrovaných mezi 15. červnem 2019 a 20. srpnem 2023, což znamená, že je třeba vyměnit dalších několik set tisíc tachografů 2. generace.

Přestože jsou tyto přístroje vyráběny sériově, žádný výrobce si nevytváří vysoké zásoby. Naopak, rychlost výroby se řídí aktuální poptávkou.

Proč je lepší vyměnit tachograf co nejdříve?

Peter Österberg, generální ředitel společnosti Stoneridge Electronics, která vyrábí tachografy, v otevřeném dopise EU varoval odvětví před odkládáním výměny zařízení na poslední chvíli. Především současné pomalé tempo výměn snižuje současnou produkci. Nové tachografy je také třeba namontovat ve specializovaném servisu a tato místa mají také omezenou kapacitu.

Podle Österberga je lepší s výměnou tachografu neotálet, protože na konci roku se může stát, že budete čekat týdny ve frontě na servis. Příval poptávky po nových zařízeních by také mohl vést k problémům s dostupností a Balíček mobility nepředpokládá žádnou výjimku z termínu výměny, který je 31. prosince 2024.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!