Protest proti ochranářské politice

7 června 2016, 11:23

Východoevropští dopravci se stávají první obětí změny kursu západních států Evropské unie, které přijímají ochranářská opatření a začínají budovat byrokratické bariéry na hranicích. Záminkou se stává tak zvaný boj proti sociálnímu dumpingu a vynucování dodržování místních sociálních předpisů od zahraničních dopravců.

V Německu je to zákon o minimální mzdě MiLoG, ve Francii Loi Macron. Nejde už zdaleka jen o ekonomicky nesmyslné a protiprávní uplatňování minimální mzdy na zaměstnance zahraničních dopravních firem, jde především o administrativní šikanu prakticky znemožňující dopravcům poslat své řidiče do výše zmíněných zemí.

ČESMAD BOHEMIA do protestu proti těmto zjevně ochranářským opatřením již zapojil české europoslance, s žádostí o pomoc se obrátil na příslušné představitele ČR a sám podal podnět Evropské komisi. Čeští dopravci nezůstávají ve svém odporu osamoceni, k protestům se připojila i partnerská sdružení ze Španělska, Slovenska, Rumunska, Maďarska, Polska, Bulharska, Portugalska, Estonska, Lotyšska a Litvy. V úterý 31. května v 13.00 hod bude předán protest proti těmto útokům na volný trh podepsaný zástupci dopravců výše jmenovaných zemí na Zastoupení Evropské komise v Jungmannově ulici a v 14.30 hod na Francouzském velvyslanectví.

Generální tajemník Sdružení ČESMAD BOHEMIA Vojtěch Hromíř k tomu řekl: „Již vloni jsme v souvislosti s bezprecedentní aplikací německého zákona o minimální mzdě na zahraniční řidiče varovali před ohrožením volného trhu v Evropě. Bohužel se potvrdilo, že Pandořina skříňka se rychle otvírá a jednotlivé státy si zcela v rozporu se svými halasnými proklamacemi začínají nevybíravým způsobem chránit své trhy. Nezarazí-li takové počínání rezolutně Evropská komise, je pochopitelné, že podobná ochranářská opatření (byť pod jinou záminkou) začnou přijímat všechny země EU včetně České republiky. Proti takovému vnitřnímu rozkladu EU budeme rozhodně bojovat. Mnohakilometrové fronty na hranicích si pamatujeme ještě velmi živě a nechceme dopustit jejich návrat."

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!