ČESMAD BOHEMIA: Nejdražší věci jsou zadarmo – obzvlášť vlaky

2 října 2013, 17:19

Pan ministr dopravy v demisi Žák přetavil své působení ve vládě bez důvěry a jako pražský volební lídr SPOZ do vskutku originálního nápadu: slibuje voličům vlaky mimo dopravní špičku zcela zadarmo.

České dráhy pobírající od státu roční dotaci přes 12 miliard korun jsou prý tak efektivní, že když propustí průvodčí a prodejce jízdenek, ušetří zhruba tolik, kolik by dokázaly na prodaném jízdném v poloprázdných vlacích vybrat. Zdá se tedy, že sleva bude zadarmo, respektive v rámci dvanáctimiliardové dotace. K tomu si dovolujeme připomenout, že zatímco vlaky jezdí s dotacemi cca 120 Kč na jeden kilometr, autobusy tutéž práci zvládnou šestkrát levněji.

Na zlepšení dopravní obslužnosti a současně ušetření státních peněz zde prostor je. Nespočívá ovšem v populistických návrzích, ale ve skoncování s neodůvodnitelnou preferencí železnice a nastolení rovných podmínek pro dopravu autobusovou, disponující ve velké většině modernějšími, ekologičtějšími a především ekonomičtějšími vozidly než zastaralé české lokálky.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!