The Iron Knight s dvouspojkovou převodovkou I-Shift překonal dva světové rychlostní rekordy

29 srpna 2016, 6:23

The Iron Knight společnosti Volvo Trucks je nejrychlejším nákladním vozidlem světa, a to hned dvojnásobně. Vozidlo pokořilo stávající rychlostní rekord v kategoriích 500 a 1000 metrů s pevným startem. Rekordní vozidlo je v každém ohledu koncipováno pro soutěžní jízdu. Využívá však běžný motor a sériově vyráběnou dvouspojkovou převodovku I-Shift.

Vozidlo The Iron Knight od společnost Volvo Trucks, za jehož volantem seděl Boije Ovebrink, se stalo držitelem oficiálních rychlostních rekordů na vzdálenosti 500 a 1.000 metrů. Tým odborníků ze společnosti Volvo Trucks během práce na vozidle objevil inovativní způsoby, jak spojit technologii s designem.

„Na tomto příkladu je vidět, že naše dvouspojková převodovka I-Shift disponuje ohromným potenciálem, a že se na ni lze spolehnout i v extrémních podmínkách. Skutečnost, že vozidlo, které pokořilo světový rekord, je vybavené identickou převodovkou, kterou montujeme do sériových vozidel Volvo FH, je něco, na co jsme opravdu pyšní," přiznává Claes Nilsson, prezident a výkonný ředitel společnosti Volvo Trucks.

Vozidlo The Iron Knight pokořilo s průměrnou rychlostí 169 km/h a časem 21,29 sekundy mezinárodní rychlostní rekord v jízdě na 1.000 metrů s pevným startem. Uspělo také v podobné kategorii 500 m s pevným startem, a to s rychlostí 131,29 km/h a časem 13,71 sekundy. Rekordní jízda proběhla na uzavřeném zkušebním okruhu v severním Švédsku. V době zveřejnění tiskové zprávy jsou oba rekordy přezkoumávány Mezinárodní automobilovou asociací FIA. „Na vývoji vozidla s nedostižným výkonem se v těsné spolupráci podíleli specialisté z hned několika oddělení společnosti Volvo Trucks. Až na srdce celého vozidla, kterým je hnací ústrojí od společnosti Volvo Trucks, jsme vozidlo The Iron Knight od základu postavili ručně. Skutečnost, že jsme místo jednoho získali hned dva rekordy, je naprosto úžasná," neskrývá nadšení Olof Johansson, technik společnosti Volvo Trucks.

Za volantem vozidla The Iron Knight seděl Boije Ovebrink, který má s pilotováním závodních vozidel (včetně tahačů) více než 30 let zkušeností. Už dříve překonal pět rychlostních rekordů a v roce 1994 se stal vítězem Evropského poháru tahačů. „Vozidlo The Iron Knight od společnosti Volvo Trucks lze popsat jediným slovem: dokonalost. Je nádherné na pohled a výkon, který máte k dispozici s plynem na podlaze, se nedá s ničím srovnávat. Je to už třetí rekordní vozidlo, které řídím, a podle mě si speciály „Wild Viking" a „Mean Green" nemohly přát lepšího nástupce," říká Boije Ovebrink.

Rekordní jízdy probíhaly takto.
Jízdy proběhly na okruhu „Skellefteå Drive Center", což je bývalé letiště u města Skellefteå na severu Švédska. Průběh rekordu byl měřen a uznán Mezinárodní automobilovou federací FIA. Vozidlo projelo danou vzdálenost v obou směrech. Na základě obou jízd se pak vypočítal průměrný čas i průměrná rychlost. Rekordním výsledkem, který potom FIA prezentuje, je průměrná rychlost z obou jízd.

Předchozí rekordní vozidla společnosti Volvo Trucks
   – 2007: Vozidlo „Wild Viking" (1.600 koní) překonalo světový rekord na vzdálenosti 1.000 m s pevným startem. Dosáhlo průměrné rychlosti 158,8 km/h.
   – 2010: Rekord na té samé vzdálenosti byl překonán vozidlem „NH D16" (1.800 koní), které dosáhlo průměrné rychlosti 166,7 km/h.
   – 2011: Nové rekordy na vzdálenost 500 a 1.000 metrů s pevným startem ustanovilo hybridní vozidlo „Mean Green" (vznětový motor o výkonu 1.800 koní a 300 koňový elektromotor). Průměrné rychlosti: 115,3 km/h a 152,2 km/h.
   – 2012: Vozidlo „Mean Green" se účastnilo i kategorie 1.000 metrů s letmým startem. Nový rekord v ní vytvořilo s průměrnou rychlostí 236,6 km/h.

The Iron Knight – rekordní vozidlo
   – Vozidlo disponuje výkonem 2.400 koní a krouticím momentem 6.000 Nm. Váží 4,5 tuny a nabízí tak poměr výkonu k hmotnosti o hodnotě 0,5 koně na kg.
   – Vozidlo pohání ve středu uložená a značně upravená jednotka D13 s vodním mezichladičem a čtyřmi turbodmychadly.
   – Dvouspojková převodovka I-Shift zachovává přenos točivého momentu i během řazení. Kromě zesílené spojky (kotouče a přítlačné kotouče ze spékaného materiálu) má vozidlo The Iron Knight stejnou převodovku, jaká se montuje do sériově vyráběného modelu Volvo FH.
   – Rozsah elektronické výbavy byl kvůli snížení hmotnosti zredukován na minimum.
   – Přeprogramování softwaru umožnilo dosáhnout vozidlu vysokého výkonu.
   – Kabina je sklolaminátová a má optimální aerodynamický tvar. V mezinápravových spojlerech jsou velké vstupy, které vedou chladicí vzduch k motoru.
   – Při rekordních jízdách se v severním Švédsku podařilo vozidlu The Iron Knight dosáhnout maximální rychlosti 276 km/h.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!