Světová premiéra: Mercedes-Benz Future Bus s technologií CityPilot

11 srpna 2016, 8:38

Mercedes-Benz Future Bus je průkopník na poli moderních technologií, navíc s přelomovým designem. Jeho technologie CityPilot je fascinující technikou zvyšující bezpečnost, efektivitu a pohodlí. Stává se mezníkem na cestě k autonomnímu řízení ve veřejné dopravě. Mercedes-Benz Future Bus s touto technologií urazil 20km jízdy bez řízení, bez přidávání plynu a šlapání na brzdu.

Megapole, kolapsy dopravy, ekologické problémy – tato hesla dnes znějí na všech světových kontinentech. Potřeba člověka být mobilní – ať už kvůli práci, škole nebo ve volném čase – se za těchto okolností již nedá řešit výhradně individuální dopravou. Koncern Daimler přináší jako poskytovatel služeb pro mobilitu různé cesty řešení. Základem jsou autobusy, zejména jako kompletní, individuálně nastavený dopravní systém pro prostředí měst. Jak bude vypadat městská hromadná doprava budoucnosti, ukazuje městský autobus s technologií CityPilot umožňující částečně automatizované řízení – v provozu ještě bezpečnější, efektivnější a pohodlnější než běžné autobusy. Konektivita, kamerové a radarové systémy a syntéza dat katapultují tento městský autobus rovnou do budoucnosti. Mercedes-Benz předvádí neobyčejnou techniku v rovněž průkopníkovi na poli technologií, v autobusu Mercedes-Benz Future Bus se zařízením CityPilot. Obojí představuje mezník jak v dějinách autobusu, tak také na cestě k autonomnímu řízení bez nehod. Daimler je předním výrobcem vozidel s automatizovanými funkcemi. Se svým novým autobusem Mercedes-Benz Future Bus nyní společnost Daimler Buses prezentuje svoji zcela konkrétní představu městského autobusu budoucnosti.

Výhody pro cestující, řidiče i provozovatele stejnou měrou
Mercedes-Benz Future Bus s technologií CityPilot dále zvyšuje atraktivitu jednoho z prvků dopravy – městského autobusu. Týká se to zejména cestujících, ale také řidiče i provozovatele. Všechny tři skupiny těží z revolučního designu a progresivní techniky. Autobus se stává přirozenou součástí svého prostředí, to platí jak pro jeho vnější, tak i pro vnitřní vzhled, a stejně tak i pro techniku, pomocí níž se na své trase pohybuje a komunikuje se svým okolím.

CityPilot: fascinující technika zvyšuje bezpečnost, efektivitu a pohodlí

Technologie CityPilot v autobusu Mercedes-Benz Future Bus vychází z autonomně řízeného nákladního vozidla Mercedes-Benz Actros s technologií Highway Pilot, které bylo představeno před dvěma lety. Pro specifické nasazení v městském autobusu však technologie prošla zásadním vývojem a byla rozšířena o množství funkcí. CityPilot tak dokáže rozpoznat semafory, komunikovat s nimi a bezpečně přejíždět křižovatky se světelnou signalizací. Detekuje rovněž překážky a především chodce na vozovce a v případě potřeby samočinně zabrzdí. Automaticky také vjíždí na zastávky, kde otvírá a zavírá dveře. V neposlední řadě umí projíždět tunely.

Sada 12 kamer snímá vozovku a okolí, radarové systémy na dálku i na blízko kontrolují trať před sebou. Nesmíme zapomenout ani na systém GPS. Veškerá data procházejí syntézou a přinášejí extrémně přesný obraz, který umožňuje lokalizaci autobusu na centimetry přesně. Jak to funguje v praxi, předvedl CityPilot při světové premiéře na náročné trati o délce téměř 20km, částečně s úzkými zatáčkami, s tunely, mnoha zastávkami a za poměrně vysoké rychlosti, zvážíme-li, že se jedná o městský autobus.

Autobus s částečně automatizovaným řízením zvyšuje bezpečnost, protože snižuje zatížení řidiče, a jeho kamerám a radarovým systémům nezůstává nic skryto. Zlepšuje efektivitu, protože jeho měkký a předvídavý způsob jízdy je šetrný k agregátům, snižuje spotřebu pohonných hmot, a tím současně také emisí. Plynulou a rovnoměrnou jízdou zároveň zvyšuje komfort cestujících na palubě.

Mercedes-Benz Future Bus: velkolepý průkopník na poli moderních technologií, navíc s přelomovým designem
Technologie CityPilot je prezentována v autobusu Mercedes-Benz Future Bus – vozidle, které je naplněno technologiemi od podlahy až po střechu. Sólový autobus o délce téměř dvanáct metrů, který navazuje na světový bestseller Citaro, má však zcela nové pojetí vnějšího i vnitřního vzhledu. Jeho harmonická linie doplněná asymetrickým provedením vychází z tvarů městské architektury. Ať už se jedná o design, osvětlení, uspořádání dveří nebo informační systémy – jedinečný Mercedes-Benz Future Bus dělá svému jménu všechnu čest.

To platí rovněž pro interiér, který našel pro svou otevřenou formu inspiraci ve veřejných prostorách a parcích. Prostor pro cestující pak působí jako splněný sen. Podle délky jízdy je autobus rozdělen do tří zón. Podél stěn jsou ležérně uspořádána sedadla ve tvaru designových židlí. Nové přídržné tyče vytvářejí svým stromovitým větvením směrem nahoru k dvojbarevnému stropu iluzi parku. Osvětlení na stropě pak připomíná listí v koruně stromů. Potřebné informace mohou provozovatelé zobrazovat na velkoplošných monitorech ve středové části prostoru pro cestující. Zcela nově navržená kabina řidiče je nedílnou součástí celého prostoru. Řidič přijímá informace na velkém displeji s inovativním zobrazením.

20km jízdy bez řízení, bez přidávání plynu a šlapání na brzdu
Svou první jízdu na veřejnosti absolvoval Mercedes-Benz Future Bus s technologií CityPilot na dílčím úseku nejdelší evropské linky BRT (BRT = Bus Rapid Transit) v Nizozemsku. Spojuje letiště Amsterdam Schiphol s městem Haarlem. Trať o délce téměř 20km je skutečnou výzvou: Má hodně zatáček, prochází tunely a nachází se na ní velké množství semaforů.

Mercedes-Benz Future Bus s technologií CityPilot zvládl všechny tyto požadavky s naprostou suverenitou. Na trase dosahoval rychlosti až 70km/h, detekoval překážky či chodce na vozovce, na zastávce zastavil na centimetr přesně, otevřel a zavřel dveře, automaticky se rozjede a komunikuje se semafory. Řidič nemusí po dobu jízdy ani jednou šlápnout na plyn ani na brzdu, pouze kontroluje provoz v protisměru, aby vše probíhalo podle dopravních předpisů. V případě potřeby je řidič schopen kdykoliv zasáhnout a okamžitě převzít kontrolu nad vozidlem.

Mercedes-Benz Future Bus s technologií CityPilot je ideální pro systémy BRT, díky nimž je možné vyřešit celosvětové problémy s dopravním provozem v hustě osídlených oblastech a metropolích. Jeho jízda je maximálně efektivní, výrazně se zlepšuje úroveň bezpečnosti a zmírňuje zatížení řidiče. Společnost Daimler Buses přináší systém autobusové dopravy budoucnosti.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!