LED světlomety pro zájezdové autobusy Setra a Mercedes-Benz Citaro

11 května 2016, 10:37

Více bezpečnosti a více hospodárnosti zároveň: LED světlomety spojují zdánlivě nespojitelné. Tato technologie je nyní dostupná jako mimořádná výbava autobusů Setra ComfortClass 500 a TopClass 500 a současně je jí možno vybavit i světově nejprodávanější městský autobus současnosti – Mercedes-Benz Citaro.

Není bez zajímavosti, že Daimler Buses představil tuto pokrokovou technologii jako jeden z prvních producentů autobusů a autokarů. Řidiči takto vybaveného autobusu ocení menší únavu očí, zatímco majitelé ocení sníženou spotřebu a prodlouženou životnost.

Světlo znamená bezpečí, LED znamená perfektní světlo
Osvětlení je měřítkem bezpečnosti: vidět a být viděn je základním předpokladem bezpečného provozu jakéhokoliv dopravního prostředku. U autobusu je tento poznatek umocněn o to víc proto, že představuje značně rozměrný a hmotný prostředek, který přepravuje to nejcennější a nejkrehčí „zboží“ – tedy cestující. Nakolik se v průkopnických autobusech Mercedes-Benz a Setra považují prvky ABS, ESP, ASR za standardní výbavu, věříme, že i pokrokové osvětlení bude brzo považováno za samozřejmou a neodmyslitelnou součást moderního autobusu.

 
Mercedes-Benz a Setra vedli cestu „xenonů“
Průkopnická řešení v oblasti osvětlovací techniky byla pro Daimler Buses vlastní již dlouho před tím. Představení xenonové výbojky s její aplikací ve světlometu automobilu způsobilo revoluci v osvětlení vozidel již v roce 1990. Široký kužel světla spolu s vysokým světelným výkonem posunuly možnosti o úroveň dál, než tomu bylo u do té doby používané techniky s halogenovou žárovkou. První použití xenonových světlometů v autobusech se datuje do roku 1999, kdy je bylo možno objednat na model Mercedes-Benz Travego. O dva roky později se staly součástí standardní výbavy modelu Setra TopClass 400. Jako první v historii obdržela Setra TopClass 400 i směrové ukazatele zhotovené LED technologií. V roce 2016 může být model Top Class 500 vybaven kompletním osvětlením v provedení LED – tedy od čtecích lampiček, přes poziční a obrysová světla, až po tlumené a dálkové světlo předních reflektorů.
 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!