Scania partnerem soutěže Autoopravář Junior 2016

27 dubna 2016, 8:48

Už od nepaměti platí známé rčení „zlaté české ručičky“, které však nevzniklo náhodou. Dlouhodobě je založené na šikovnosti našich dělníků, řemeslníků, mechaniků a konstruktérů, kteří se svým vývojem začínají už ve velmi mladém věku. Aby bylo snažení mladých autoopravářů co nejúspěšnější a zároveň byli ti nejšikovnější studenti motivováni, konal se již dvaadvacátý ročník soutěže Autoopravář Junior, jejímiž partnery byly společnosti Scania, Bosch a Škoda Auto.

Letošní ročník soutěže Autoopravář Junior již tradičně tvořila tři kola – nejprve školní, následovalo krajské kolo a vyvrcholením bylo celonárodní finále v prostorách špičkově vybaveného Servisního centra ŠKODA AUTO a.s., Kosmonosy. Do soutěže se přihlásilo více než 4000 žáků a studentů středních škol a odborných učilišť rozdělených do čtyř kategorií. Těmi byli Automechanik, Autotronik, Karosář a Autolakýrník.

Hlavně celostátní finále mělo soutěžící maximálně prověřit v disciplínách, které v maximální možné míře pokrývali budoucí praxi žáků a studentů, což potvrdil i Jan Jetmar, technický manažer a školitel společnosti Scania: „S kolegy jsme soutěž postavili tak, aby studenty netrápila v oblastech, které ve své praxi jen tak nepotkají. Spíše jsme chtěli vidět, jak si poradí s každodenní rutinou svého povolání a mimo kvality odvedené práce a odborných znalostí jsme hodnotili i jejich schopnosti pracovat v časovém limitu. Jen skutečně šikovný autoopravář totiž dokáže udělat práci odborně, kvalitně a včas. Za Scanii jsme pokryli především oblast nákladních vozidel a autobusů, protože tato technika je pro mnohé školy a učiliště nedostupná, takže studenti a žáci se k ní běžně nedostanou. A v tom vidím obrovský potenciál spolupráce firem Scania – Bosch – Škoda Auto, protože díky našim možnostem a zázemí jsme společně dokázali vytvořit pro studenty rozmanité a profesionálně připravené úkoly. Osobně mě potěšila vzrůstající úroveň soutěžících a jsem přesvědčen, že i ti, kteří se neumístili na pomyslných stupních vítězů, si ze soutěže odnesli řadu zajímavých zkušeností a zážitků.“

Společnost Scania vnímá soutěž jako velký přínos pro budoucí autoopraváře, protože právě praktické zkušenosti se špičkovou technikou pomohou žákům a studentům v rozhodování, jakou cestou se ve své budoucí kariéře vydají. A je dost možné, že někteří soutěžící spojí svůj profesní život se značkami Scania, Bosch nebo Škoda Auto.

Šikovní mechanici s chutí učit se novým věcem u nás mají a vždycky budou mít dveře otevřené,“ uvedla Dana Musilová, HR manažerka společnosti Scania. „I z toho důvodu jsem moc ráda, že jsme těm nejlepším mohli ukázat techniku, se kterou v naší společnosti pracujeme. A stejně jako se neustále zlepšují produkty se značkou Scania, nabízíme prostor k růstu i našim zaměstnancům.“

Společnost Scania byla hrdým partnerem jubilejního 22. ročníku soutěže Autoopravář Junior. Vítězům kategorií Automechanik a Autotronik, včetně pedagogického doprovodu, věnovala třídenní zájezd do Francie, kde je čeká exkurze v montážním závodu Scania v Angers a návštěva Paříže.

 
Zde naleznete přehled medailistů v jednotlivých kategoriích:

Automechanik:

  1. Richard Šílený, VOŠ, SPŠ auto a tech. Č. Budějovice
  2. Matěj Malcharek, SŠTD Ostrava – Vítkovice
  3. René Polach, RB SOU autoopr. Ostrava – Vítkovice

Autotronik:

  1. Lukáš Chaloupka, SŠ automobilní Ústí nad Orlicí
  2. Jan Vlach, ISŠA Brno
  3. Martin Briestenský, ISŠ Vysoké nad Jizerou

Karosář:

  1. Ondřej Koiš, SŠTO, Havířov – Šumbark
  2. Martin Švarc, ŠKODA AUTO a.s., SOU str. Mladá Boleslav
  3. Ondřej Kovář, SPŠ a OA Uherský Brod

Autolakýrník:

  1. Jaroslav Bažuk, SŠ auto a info, Praha – Hostivař
  2. Pavel Kráčmar, ISŠA Brno
  3. Pavel Vondráček, ŠKODA AUTO a.s., SOU str. Mladá Boleslav

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!