ČESMAD: Barometr nákladní dopravy

4 srpna 2022, 16:18

Sdružení ČESMAD BOHEMIA publikuje další vydání Barometru nákladní dopravy – hodnocení situace v oboru silniční nákladní dopravy samotnými dopravními firmami. Po absolutním šoku, který způsobila ruská invaze na Ukrajině a vyvolaný nárůst cen nafty se během druhého čtvrtletí situace aspoň zčásti zklidnila.

Většině firem se podařilo přizpůsobit svá cenová ujednání novým podmínkám. Nebezpečím zůstává setrvalý růst cen energií, růst inflace a vysoké úrokové sazby. Tyto faktory se na ziskovosti dopravců projeví negativně zřejmě ještě v další části roku. Zatímco se hospodářské výsledky za 2Q ve srovnání s 1Q zlepšily, výhledy na zakázky do konce roku zůstaly stejné.

Součástí dotazování bylo i hodnocení podnikatelských rizik. Silniční dopravci aktuálně považují za největší riziko pro své podnikání nedostatek řidičů. To souvisí i s letní sezónou, kdy je tradičně nedostatek kapacit, způsobený především snížením počtu pracovníků, kteří jsou v době dovolených k dispozici. Druhým strašákem je stále další růst cen pohonných hmot.

Generální tajemník ČESMAD BOHEMIA Vojtěch Hromíř k tomu říká: „Po velkém propadu v prvním čtvrtletí se ziskovost firem vrátila ve druhé čtvrtině roku na obvyklou úroveň. Není to na jásání, protože stále téměř 40% dopravců musí podporovat výsledky z vlastní dopravní činnosti jinými souvisejícími ekonomickými aktivitami. Je ale vidět, že trh většinově akceptoval vyšší ceny za dopravu. To se stalo všude v Evropě a bez toho by tu už spousta dopravců nebyla. Důležitá budou teď na podzim vyjednávání o podmínkách u kontraktů na příští rok nebo roky s významnými zákazníky. Někteří naši členové vyjadřují z příštího roku obavy. Je pro ně důležité, aby se dařilo jejich zákazníkům, přitom kondice ekonomiky je dost křehká a dodavatelské řetězce stále dobře nefungují.“

Detaily z šetření se stručným komentářem jsou uvedeny v příloze.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!