Tatra se zajímá, co se děje v továrně MAN ve Steyru

10 února 2021, 8:16

Výrobce užitkových vozidel Tatra řeší, jestli dokáže využít výrobní závod MAN v rakouském Steyru, pokud by se taková možnost naskytla. MAN totiž zvažuje, že ve Steyru, kde v jeho závodě pracuje zhruba 2.200 lidí, ukončí výrobu.

Tatra plánuje expanzi

„Jsme připraveni učinit vhodnou nabídku pro společnost Steyr. Místo je zajímavé díky výrobním technologiím, know-how a zkušenostem zaměstnanců,“ řekl pro portál Merkur.de Pavel Lazar, generální ředitel Tatry.

Vedení MAN odsouhlasilo, po dlouhých jednáních s podnikovou radou, propuštění 3.500 zaměstnanců v Německu. Původně chtěla dceřiná společnost Volkswagenu redukovat místa až o 9.500 zaměstnanců.

Poblíž města Linec zaměstnává MAN přibližně 2.200 lidí a dosud zde vyráběl lehká a střední vozidla (TGL a TGM). Podle plánů šéfa MANu Andrease Tostmanna má být výroba ze Steyr ve střednědobém horizontu převedena do polské továrny MAN v Krakově. V případě Steyra rada stále zkoumá všechny možnosti, včetně prodeje nebo uzavření.

Management Tatry byl neformálně kontaktován partnery v Rakousku s prosbou, aby se začal zajímat o situaci závodu MAN ve Steyru a případně se v budoucnu podílel na řešení, které by znamenalo zachovat v závodu výrobu a zaměstnanost. V tuhle chvíli management Tatry zjišťuje informace a analyzuje situaci. Bez této analýzy nelze říci, zda a v jaké podobě má zapojení Tatry smysl.

Česká společnost ročně vyrobí ve své továrně v Kopřivnici přibližně 1.200 nákladních vozidel, z čehož polovinu tvoří vojenská vozidla. Kromě české armády jsou zákazníky také armády Slovenska a Dánska.

Generální ředitel společnosti Tatry Pavel Lazar doufá, že případné převzetí závodu Steyr by mohlo poskytnout nejen další výrobní kapacity, ale také rozšíření modelové řady. Doposud se Tatra zaměřovala na výrobu speciálních vozidel v třídě od 18 tun. V budoucnu by Tatra mohla vyrábět i malá a střední nákladní vozidla a zahájit sériovou výrobu těžkých vozidel.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!