Inovativní vozidla s elektrickým pohonem ukazují cestu do budoucnosti

19 září 2018, 17:29

Společnost DAF Trucks na veletrhu IAA 2018 v Hannoveru: Inovativní vozidlo s elektropohonem s akumulátory DAF LF Electric, DAF CF Electric, Inovativní hybridní vozidlo DAF CF Hybrid Electric, provozní testy u zákazníků v letech 2018 a 2019.

Jsme hrdí na svůj odkaz, udáváme směr v současnosti a jsme připraveni na budoucnost.

Takové je hlavní téma expozice společnosti DAF na veletrhu IAA 2018, jenž se bude konat v Hannoveru od 20. do 27. září. Společnost DAF Trucks prezentuje svoji kompletní řadu špičkových vozidel a služeb, které jsou výsledkem 90 let tradice vývoje inovativních řešení přepravy. Společnost DAF je vedoucí značkou evropského trhu v kategorii tahačů a je na prvním místě, pokud jde o nízkou spotřebu paliva, vynikající provozuschopnost, spolehlivost a pohodlí pro řidiče. Vedoucí pozici v oblasti ekologických technologií dokládají pokročilé inovativní modely LF Electric, CF Electric a hybridní CF Hybrid s elektrickým pohonem, které jsou vystaveny na největším veletrhu nákladních vozidel a jsou klíčovou součástí vize společnosti DAF pro budoucí přepravu.

Expozice DAF Trucks se nachází v hale č. 17 na výstavišti IAA. Rozkládá se na ploše 2.500m2 a představuje kompletní řadu vozidel pro silniční a terénní provoz, která jsou špičková v oblasti kvality, nízkých provozních nákladech a výkonu. Mezi exponáty DAF vystavenými na IAA budou, mimo jiné, modely LF určené pro regionální a rozvážkovou přepravu, všestranný model CF a vlajková loď XF pro těžkou a dálkovou přepravu. Nové modely CF a XF pak byly oceněny jako ‚International Truck of the Year 2018‘, a to především díky celé řadě technických inovací, jež přinášejí snížení spotřeby paliva až o 7 % a určují tak nový trend v celém odvětví silniční dopravy. Rozvážkový model LF obdržel ve Velké Británii cenu „Fleet Truck of the Year 2018“.

Skutečnost, že společnost DAF Trucks a jejích 1 100 dealerů a servisů přikládá vysokou důležitost kompletní řadě služeb podpory zákazníků, zdůrazňuje prezentace vynikajících produktů PACCAR Financial, PacLease, PACCAR Parts, smluv na opravy a údržbu DAF Multisupport, a systém správy vozového parku DAF Connect v expozici DAF na IAA.

Na cestě k nákladní dopravě s nulovými emisemi

Abychom zdůraznili cíl společnosti DAF, posílit špičkovou pozici ve vývoji nových technologií v oblasti silniční nákladní dopravy, zejména pokud jde o úsporu paliva a nízké emise, vystavuje společnost DAF na IAA kompletní řadu inovativních vozidel. Patří k nim modely LF Electric a CF Electric určené pro provoz v městských aglomeracích pro dopravu středně těžkých až těžkých nákladů, a také model CF Hybrid určený pro národní přepravu s nulovými emisemi v městských oblastech a s maximální efektivitou provozu v případě potřeby delšího dojezdu. Tato inovativní řešení jsou vyvíjena v reakci na zlepšení lokální kvality ovzduší ve městech a také snížení emisí CO2.

Inovativní vozidlo s elektrickým pohonem DAF LF Electric

DAF LF Electric je 19tunové vozidlo s plně elektrickým pohonem s nulovými emisemi, určené pro provoz ve městech městskou. Vozidlo je vybaveno technologií Cummins s elektromotorem o výkonu 195 kW / 266 k (špičkový výkon: 250 kW / 340 k), který je napájen akumulátory s kapacitou až 222 kWh. Dojezd na jedno nabití je až 220 kilometrů v případě plně naloženého vozidla. Jelikož je akumulátor modulární, je možné měnit jeho kapacitu podle toho, jaký dojezd zákazník požaduje.

Pro rozvážku zboží ve městech je dojezd vozidla DAF LF Electric naprosto ideální. Rychlé nabití na 80 % kapacity trvá 70 minut.

Inovativní elektrické vozidlo DAF CF

DAF CF Electric představuje ideální řešení pro nulové emise při rozvážce zboží v městských oblastech, kde je vyžadováno větší užitečné zatížení a objem nákladu. Typickým zástupcem jsou návěsové soupravy s návěsy s jednou nebo dvěma nápravami – například v případě zásobování supermarketů.

DAF CF Electric je tahač 4×2 pro celkovou hmotnost soupravy až 37 tun. Tahač vychází z typu DAF CF – oceněného titulem International Truck of the Year 2018 – a pro svůj plně elektrifikovaný provoz využívá vyspělou technologii E-Power společnosti VDL. Těžištěm jeho inteligentní pohonné soustavy je elektromotor o výkonu 210 kW / 286 k (špičkový výkon: 240 kW / 325 k), napájený soustavou lithiumiontových akumulátorů o celkové kapacitě 170 kWh.

Dojezd vozidla CF Electric činí přibližně 100 kilometrů, což pro rozvážku velkoobjemových nákladů ve městech zcela postačuje. Akumulátory lze rychle dobít za 30 minut, plné nabití je pak možné za pouhých 1,5 hodiny. Dobu nakládání a vykládání je možné využít k nabití akumulátoru.

Inovativní elektrické vozidlo DAF CF Hybrid

DAF CF Hybrid byl vyvinut pro jízdu s nulovými emisemi v elektrickém režimu v městských oblastech, ale současně nabízí mnohem větší dojezdovou vzdálenost mimo město, díky nejnovější čisté technologii vznětových motorů. Kombinací elektrického a vznětového motoru lze dosáhnout maximální účinnosti.

Moderní DAF CF Hybrid je vybaven špičkovým vznětovým motorem o zdvihovém objemu 10,8litru PACCAR MX-11 (330 kW / 450 k) a elektromotorem ZF (75 kW / 100 k / špičkový výkon: 130 kW / 175 k), v kombinaci se speciální převodovkou ZF TraXon pro hybridní poháněcí soustavy.

Elektromotor je napájen akumulátory o celkové kapacitě 85 kWh, což zajišťuje dojezd na plně elektrický pohon s nulovými emisemi do vzdálenosti 30 až 50 kilometrů, v závislosti na celkové hmotnosti jízdní soupravy. Akumulátory se mohou dobíjet ze vznětového motoru během jízdy na dálnici, nebo pomocí nabíječky DC na místě pro nabíjení. Vozidlo disponuje funkcí rychlého nabíjení. Úplné nabití trvá 30 minut a nabití až do 80 % trvá pouze 20 minut.

Mimo městské oblasti je model CF Hybrid poháněn čistým a efektivním vznětovým motorem PACCAR MX-11, kde hybridní technologie přináší další úspory paliva díky inteligentnímu řízení energie. Energie získaná rekuperací při brzdění je využita zpětně pro pohon vozidla v kombinaci elektromotoru a vznětového motoru v situacích, kdy je to nejvýhodnější, což vede ke snížení spotřeby paliva.

Akumulátor hybridního systému poskytuje napájení pro elektrickou poháněcí soustavu, elektrický vzduchový kompresor a také volitelné inteligentní e-PTO. Pohon e-PTO lze využít například k zajištění napájení chladicího zařízení v chladírenských nástavbách u dopravy zboží s řízenou teplotou, kde přispívá tichému provozu.

Strategie zaměřená na zákazníka

„Prioritou, kterou se řídí veškerý vývoj, je poskytnout hodnotu našim zákazníkům“, uvedl Ron Borsboom, člen správní rady zodpovědný za vývoj produktů. „Náš přístup vždy spočíval a bude spočívat v důkladném vyhodnocení našich novinek před uvedením na trh. Tato strategie pokračuje vozidly na elektrický a hybridní pohon. V budoucnu pravděpodobně bude poptávka po nulových emisích a nízké úrovni hluku, protože města oznamují své záměry vytvářet zóny s nulovými emisemi. To by mohlo u zákazníků vyvolat potřebu širší nabídky řešení, které splní jejich požadavky.“ 

První vozidla CF Electric budou letos testována v běžném provozu u vybraných zákazníků. Zahájení podobných praktických zkoušek se plánuje i pro model LF Electric a CF Hybrid v roce 2019. Společnost DAF uvede tato inovativní vozidla, až na to bude trh připraven.

90 let vynikající kvality DAF

Abychom si připomněli skutečnost, že uplynulo 90 let od okamžiku, kdy Hub van Doorne položil základy společnosti DAF, je na stánku na veletrhu IAA vystaven historický model DAF 1600 z konce šedesátých let, vedle exkluzivního modelu XF k 90. výročí. Tento exkluzivní DAF XF připomíná založení společnosti DAF v roce 1928. Vozidlo je vybaveno balíčkem prémiových doplňků, má exkluzivní dekory a prvky vnějšího designu, a také nejvýkonnější motor 530 k / 390 kW PACCAR MX-13. Vpředu na kabině, po stranách a na bocích a zadní části kabiny je hrdě vyobrazeno slavné historické logo společnosti DAF. Naleznete jej také na luxusním celokoženým čalouněním.

V uplynulých 90 letech se společnost DAF stala významnou značkou na trhu nákladních vozidel. Tržní podíl společnosti DAF v kategorii těžkých nákladních vozidel vzrostl z 15,3 % v roce 2017 na 16,5 % v první polovině letošního roku. DAF je jedničkou na trhu těžkých nákladních vozidel ve Velké Británii, Nizozemí, Belgii, Polsku, Rumunsku, České republice a Maďarsku a je celoevropským lídrem v kategorii tahačů. V Německu, které představuje největší evropský trh s nákladními vozidly, je DAF jedničkou mezi importovanými značkami.

„Díky vynikajícím vozidlům, která stanovují standard efektivity a kvality, a díky špičkovým službám v oboru má společnost DAF skvělou pozici k dalšímu rozšiřování svépůsobnosti v Evropě i mimo ni.“, uvedl Harry Wolters, prezident společnosti DAF Trucks.

Stánek společnosti DAF v hale číslo 17 prezentuje špičková vozidla pro dálkovou i speciální přepravu a jasně ukazuje, že společnost DAF dokáže dodat vozidlo pro každou aplikaci.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!