DeTAGtive logistics vytváří transparentnost v logistice

14 června 2016, 9:25

Kvůli stále rostoucím požadavkům na efektivní moderní logistiku je propojení dispozic vozidel a řízení zboží nezbytné. Firma Openmatics, specialista společnosti ZF Services v řešení konektivity, představuje datovou platformu „deTAGtive logistics“, jejímž prostřednictvím lze lépe monitorovat a dokumentovat přepravu zboží.

Konektivita pohání vpřed i odvětví logistiky

Openmatics umožňuje již nyní transparentní správu vozových parků a zamezuje tak zbytečným výjezdům. Při plánování tras zohledňuje jak časy strávené řízením vozidla tak povinné časy pro odpočinek a monitoruje spotřebu pohonných hmot. Díky "deTAGtive logistics" ZF Services nyní rozšiřuje tuto mnohostrannou platformu ještě o další užitečné funkce.

Dokumentace a monitoring přepravy citlivého zboží

Doposud byla sice disponentovi přepravy kdykoliv přístupná data o stavu vozidla, avšak informace, které se týkaly samotného přepravovaného zboží, chyběly. Prostřednictvím "deTAGtive logistics" od Openmatics (ZF Services) je možné pohyb hodnotného nákladu nepřetržitě sledovat. Jednoduše obsluhovatelný software tak při přepravě citlivého zboží monitoruje veškeré detaily, jako například dodržení přepravní teploty či případné vystavení nákladu nadměrným otřesům.

Výkonné monitorovací zařízení s dlouhou životností

Nejdůležitější součástí této interaktivní technologie jsou malí, efektivní ‚špióni‘, tzv. tagy od "deTAGtive".

Pomocí technologie Bluetooth Smart mohou být tagy, které nepřesahují velikost vizitky a jsou napájené bateriemi, bez problémů nainstalovány úplně všude, bez komplikovaných kabelových propojení. Používají se na přepravních kontejnerech, paletách či výměnných nástavbách až po dobu pěti let, poté jsou firmou Openmatics recyklovány.

K dispozici jsou tři různé tagy: základní varianta TAG 1 podává informace o poloze a identifikaci nákladu – pomocí vyobrazení na mapě tak lze sledovat celou cestu palety. TAG 2 je doplněn o informace o nárazech, teplotě a světlu, zatímco TAG 3 měří i vlhkost vzduchu. Podle druhu přepravovaného zboží je možné tagy konfigurovat individuálně. Openmatics vychází vstříc specifickým požadavkům zákazníka a může vyvinout tagy, které například měří tlak vzduchu či magnetické pole.

Při použití technologie Bluetooth Smart mají tagy až třicetimetrový dosah – tedy dostatečný dosah i u nových 25 metrů dlouhých obřích kamionů, tzv. gigalinerů. Kromě toho umí tagy kromě stávajícího telematického hardwaru či konzistentních TAG-finderů od Openmatics, komunikovat i s chytrými telefony a tablety.

Pohodlné použití – intuitivní ovládání

Pro přístup k funkcím si uživatel pouze stáhne aplikaci, která je k dostání zdarma na GooglePlay a na Apple Store. Pomocí aplikace si nahraje předdefinované profily měření a události či nastaví prahové hodnoty. Takto může přímo z přepravovaného zboží získávat data z tagů nebo přijímat upozornění, dojde-li během přepravy k překročení prahových hodnot. Díky upozornění v reálném čase je možné na události reagovat dříve než dojde ke ztrátám a škodám na zboží. Navíc mohou přepravní společnosti spravovat tagy a TAG-findery pomocí webové aplikace přímo ze svého pracoviště v reálném čase. Tak je disponent přepravy o průběhu celého transportu neustále výborně informován.

Úspora času a nákladů díky lepší transparentnosti

Přednosti jsou zřejmé: minimální úsilí v oblasti správy a komunikace, jakožto i úspora času a nákladů díky transparentnosti logistických procesů. Dále možnost objektivního posouzení reklamací a možnost napojení se na jiné již existující firemní systémy přes programové rozhraní.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!