Pětina dotázaných českých žen si umí sama sebe představit jako řidičku kamionu – láká je nadprůměrný příjem i cestování

22 června 2015, 9:05

Společnost C.S.CARGO realizovala na jaře ve spolupráci se společností Empirica výzkum na téma „Motivace žen k výkonu povolání profesionální řidičky“. Výzkumu se zúčastnily řidičky společnosti C.S.CARGO a potenciální zájemkyně s předpoklady pro výkon povolání profesionální řidičky. Z výsledků vyplývá, že tři čtvrtiny současných řidiček by svou práci neměnily. Z těch potenciálních si práci u volantu dokáže představit téměř pětina z nich.

Podle výzkumu společnosti Empirica, která zpovídala i řidičky společnosti C.S.CARGO, jezdí většina (53%) z řidiček pro C.S.CARGO více než pět let. Je jim přes 40 let, dosáhly středoškolského vzdělání a děti už mají odrostlé. Řidičky kamionu nejvíce motivuje možnost vidět Evropu, rády řídí, takže jim hodiny strávené za volantem nevadí, a často vydělávají více peněz než v předchozím zaměstnání. Kromě toho oceňují, že za práci dostávají zaplaceno stejně jako jejich mužští kolegové. „Vítám, že máme rovnocenné platové ohodnocení bez ohledu na to, jestli jste muž nebo žena,“ říká jedna z respondentek, řidička C.S.CARGO.

Tři čtvrtiny dotazovaných profesionálních řidiček by svou práci v současnosti neměnily, i když znají i negativa svého povolání. Za nejvýraznější považují časté odloučení od rodiny, což některé z nich řeší prací v tandemu se svým partnerem. „Víme, že pro ženy není jednoduché skloubit práci s rodinným životem. Ceníme si toho, že pro nás jezdí, a proto se jim snažíme v maximální možné míře vycházet vstříc,“ říká Aziz Jahić, marketingový ředitel C.S.CARGO. Z potenciálních zájemkyň si téměř pětina z nich (17%) dokáže představit, že by pracovala jako řidička kamionu, přičemž více než polovina z dotazovaných (56%) v posledním roce uvažovala o změně zaměstnání.

„Z výzkumu nám také vyšlo, že si nejčastěji sebe samu jako řidičku dovedou představit bezdětné ženy ve věku 25-35 let, zaměstnané v obchodu a ve službách, kterým ve stávajícím zaměstnání vadí především nízké platy a špatné mezilidské vztahy na pracovišti. Často také uvádějí pracovní vyhořelost,“ komentuje výsledky výzkumu Aziz Jahić. Stejně jako řidičky, jsou i potenciální zájemkyně o toto povolání příznivkyně cestování a za volant usedají rády. Třetina z nich by si práci ráda zkusila a myslí si, že by ji určitě zvládla. Většina z nich má ale obavy (70%), že by se práce nelíbila jejich blízkým.

Tisková zpráva C.S.CARGO

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!