Nové možnosti u vozidel MAN TGX D38 – Nové funkce převodovky šetří palivo

20 srpna 2014, 15:10

Všechny modelové varianty nových těžkých nákladních vozidel MAN TGX D38 jsou dodávány s převodovkou MAN TipMatic 2, jejíž systém řazení je vybaven novými funkcemi podporujícími špičkovou efektivitu provozu.

Mezi třemi nejtěžšími převodovými (10., 11. a 12) převodovka MAN TipMatic 2 přeřazuje rychlejším tempem. Například při jízdě do kopce převodovka zrychleně řadí převody dolů a to znamená kratší přerušení dodávky točivého momentu a tedy i určitou úsporu paliva.

EfficientRoll: Nová funkce převodovky je předurčená pro jízdu na dálnicích a na úsecích cest s mírným klesáním. Aktivuje se automaticky – přičemž systém rozpojí motor a převodovku – a nechá vozidlo tzv. "rolovat" bez toho, aby motorová brzda zpomalovala tempo jízdy. To umožňuje přenést dynamiku a hybnou sílu z jízdy z kopce dolů i na rovinku nebo do následujícího stoupání. Dokonce i na úsecích zdánlivě rovných se dá šetřit palivo, protože systém EfficientRoll nezávisle na řidiči reaguje i na mírný sklon. Jakmile tahač zrychlí na zadanou nebo povolenou rychlost, převodovka je automaticky zapojena do pohonného řetězce.

Převodovka MAN TipMatic 2 též samočinně přeřadí, když řidič brzdí nebo akceleruje nebo pokud tempomat zrychluje vozidlo, aby byla dodržena zadaná rychlost jízdy.

Jízda na volnoběžné otáčky: Tato funkce využívá vysoký točivý moment 15,2 l motoru v nízkých otáčkách, čímž poskytuje větší komfort při pomalé jízdě a zároveň přispívá k úsporám paliva, například při hustém provozu s častým zastavováním a rozjížděním nebo při projíždění kruhových objezdů. V takových situacích vozidlo pokračuje v pohybu na volnoběžné otáčky motoru, pokud řidič nezabrzdí.

Tisková zpráva MAN Truck & Bus Czech Republic

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!