Zcela nepřipravený start maďarského mýta

31 července 2013, 16:49

I Maďarsko se po vzoru mnoha evropských států rozhodlo zpoplatnit svou silniční síť výkonovým zpoplatněním, obecně nazývaným elektronické mýto.

Start tohoto systému, který má zahrnovat více než 6.000 kilometrů komunikací různých druhů, byl spuštěn 1. července. Uspěchaná příprava doprovázená arogantním mlčením maďarských orgánů však překonává i špatné zkušenosti se startem obdobných systémů v Německu, u nás nebo na Slovensku.

Pět dní před zahájením výběru mýta na většině maďarských silnic obdrželi nejen čeští, ale i ostatní evropští dopravci pouze jedinou informaci o způsobu výběru, registraci a výši poplatků. Ani dnes ještě ale není možné se do systému zaregistrovat, nefungují kontaktní místa, nejsou k dispozici palubní jednotky.  Nejenže tedy hrozí chaos na hraničních přechodech s mnohakilometrovými frontami připomínající období spuštěné železné opony, na území Maďarska bude vážně omezen volný pohyb osob a zboží.

Tato situace znepokojuje i Mezinárodní unii silniční dopravy IRU, která na základě podnětu ČESMAD BOHEMIA i dalších partnerských sdružení vyzývá Maďarsko k odložení zahájení výběru mýta do doby, než bude na tento krok seriózně připraveno. Jak potvrdil generální tajemník Sdružení ing. Martin Špryňar: „Není akceptovatelné, aby vlády toužící po penězích vybraných od silničních dopravců ohrožovaly kvůli své neschopnosti mýtný systém kvalitně připravit základní principy EU, kterými jsou volný obchod a pohyb občanů.“

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!