6 faktů o novém francouzském zákonu o minimální mzdě

11 srpna 2016, 7:53

Od 1. července 2016 vstoupila ve Francii v platnost nová úprava zákona o minimální mzdě pro zahraniční kamiony na francouzské půdě. K této nové úpravě pro Vás TimoCom sestavil 6 nejdůležitějších faktů.

Jedná se o tyto následující fakta:

1.    Výše

Pro kabotážní a přeshraniční jízdy, jejichž cílové nebo výchozí místo je ve Francii, platí pro řidiče kamionů francouzská minimální mzda (SMIC), toho času 9,73€ – 10€ brutto na hodinu. Příslušné hodnoty, které se řídí váhou vozidla a kvalifikací řidiče naleznete ZDE.

2.    Výjimka

Čistých tranzitních jízd se tato úprava netýká. Pokud ve Francii neproběhne nakládka nebo vykládka zboží, nejsou splněna kritéria pro uplatnění práva odesilatele a tím také není nutná minimální mzda.

3.    Potvrzení

Zákonné úpravy navíc stanovují, že řidič musí mít u sebe potvrzení zaměstnavatele o vyslání a kopii pracovní smlouvy (překlad není nutný). Formulář pro potvrzení o vyslání je ve francouzsko-anglickém provedení ke stažení ZDE.

4.    Zástupce

Zaměstnavatelé musí navíc uvést zástupce jako kontaktního partnera ve Francii. Pro tento účel doporučuje více zdrojů (např. DSLV, Verkehrsrundschau) firmu GU-RETRUCK, evropského poskytovatele služeb pro dopravní firmy s mnoha pobočkami po Evropě (www.guretruck.com).

5.    Pokuta

Pokuty minimálně 1.500 euro hrozí nejenom zaměstnavatelům, kteří nedodržují zákonem předepsanou minimální mzdu. Také objednatelé budou při nedodržení minimální mzdy pokutováni.

6.    První zkušenosti

Protesty padaly nejen od dopravních asociací a odborů z různých zemí. Ministři dopravy z 11 zemí EU si ve společném prohlášení stěžovali, že se úprava minimální mzdy týká i jejich řidičů. Bruselský úřad proto zahájil řízení o porušení smlouvy a Francii – stejně jako předtím Německo – vyzval k zaujetí stanoviska k této úpravě. Podle odhadu komise znamená zákon o minimální mzdě podstatné omezení volného pohybu zboží.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!