Solaris získává prestižní tramvajovou zakázku v Německu

1 dubna 2015, 8:17

Uzavřená smlouva s dopravcem z Lipska předpokládá výrobu celkem 41 tramvají během let 2016-2020. V tomto roce společnost LVB objednala 5 tramvají. Zbývající, na základě podepsané smlouvy, mohou být objednány a zaplaceny v maximálně čtyřech splátkách. V každé objednávce jde o výrobu nejméně 5 a nejvíce 16 kusů tramvají.

„Vítězství ve výběrovém řízení na dodávku tramvají do Lipska je pro naší firmu ohromným úspěchem. Tím větším, že se o získání této zakázky ucházely prestižní světové společnosti. Nejdůležitější pro nás je, že o výběru dodavatele nerozhodovala pouze výše nabídkové ceny, ale také především inovativní technická řešení, která jsme v nabídce tramvají pro Lipsko deklarovali. Neméně důležité byly také naše reference na kvalitu tramvají, která je už známá na německém trhu, v Jeně a Braunschweigu” – zdůrazňuje Solange Olszewska, předseda představenstva Solaris Bus & Coach, S.A.

Solaris Tramina, která se začnou do Lipska dodávat v roce 2016, jsou tramvaje s atypickým rozchodem kolejí o šířce 1.458 mm. Tramvaje budou široké 2,3 m a dlouhé skoro 45 m. Nejméně z 65% budou nízkopodlažní, bez schodů a stupínků v interiéru vozidla. Tramvaje budou schopny pojmout až 200 cestujících, současně i osoby s omezenou pohyblivostí, pro které je vyhrazený speciálně navržený prostor.

 „Výhrou ve výběrovém řízení Solaris již po několikáté potvrzuje svou vysokou technickou způsobilost a kvalitu v oblasti kolejových vozidel. Nutno zdůraznit, že i nadále jsme jednou z polských značek, která dokáže splnit ty nejpřísnější německé předpisy, které souvisejí s výrobou kolejových vozidel na německém trhu a účinně se podílet na homologačním procesu dodávaných vozidel. Takový počet tramvají se do současné doby nepodařilo vyhrát žádnému výrobci z naší země” – potvrzuje Zbigniew Palenica, člen představenstva zodpovědný za rozvoj v oblasti kolejových vozidel ve společnosti Solaris.

„V neustále se rozvíjejícím Lipsku nabývá veřejná doprava čím dál většího významu. Na výzvy, které stojí před naším trvale měnícím se městem, které je zároveň důležitým evropským obchodním centrem, můžeme odpovědět jedině nepřetržitým investováním do atraktivní a komfortní veřejné dopravy. Objednávka nových tramvají pro Lipsko je dalším důležitým krokem v této oblasti.“ – říká Uwe Albrecht, starosta Lipska a náměstek pro ekonomické záležitosti.

„Jsme přesvědčeni, že obdržíme tramvaje odpovídající nejvyšším standardům. Je nám potěšením, že současně s dodávkou těchto moderních vozidel ještě více zvýšíme komfort cestování po Lipsku. Okamžitě po podepsání smlouvy se vrhneme do intenzivní práce, jejíž cílem je zdárná realizace dodávek. Rád bych zdůraznil, jak významným a důležitým partnerem je v tomto projektu Svobodný stát Sasko, který projekt z 50% financuje” – konstatuje Ulf Middelberg, člen představenstva Leipziger Verkehrsbetriebe.

Společnost Solaris, která je předním evropským výrobcem vozidel městské dopravy, novou tramvaj poprvé představila roku 2009. Dnes má výrobce z Bolechowa na svém kontě uzavřené smlouvy na dodávky tramvají do Poznaně a Jeny. V procesu realizace jsou objednávky pro Braunschweig a Olsztyn.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!