Holding CZECHOSLOVAK GROUP koupil od indických vlastníků automobilku Avia

27 července 2016, 10:23

Holding CZECHOSLOVAK GROUP (CSG) koupil od indické společnosti Ashok Leyland Motors letňanskou automobilku Avia. Předmětem akvizice je letňanský podnik a práva ke slavné české značce, která v roce 2019 oslaví 100 let existence.

Akvizice letňanského podniku a značky Avia plně odpovídá strategii CSG investovat do podniků tradičního československého průmyslu. Avia má potenciál stát se dalším prosperujícím členem holdingu CSG a zařadit se tak po bok automobilky Tatra. Indická společnost Ashok Leyland Motors koupila Avii v roce 2006 a v jejím vlastnictví letňanský podnik znovu rozjel výrobu nákladních vozidel. I přes investice nového vlastníka a každoročně se zvyšující počet vyrobených vozidel, ekonomické aspekty vedly vedení společnosti Ashok Leyland Motors k rozhodnutí ukončit v roce 2013 výrobu vozidel v Česku a přenést ji do Indie.

Letňanský podnik nadále zajišťoval servisní podporu pro už vyrobená vozidla a zůstaly v něm i některé moderní technologie, jako například lakovna. Indický vlastník se i přes ukončení výroby o areál dobře staral, takže provozní i výrobní prostory jsou ve velmi dobrém stavu. To holdingu CSG umožní velmi brzy výrobu nákladních vozidel obnovit. Ashok Leyland Motors a CSG navíc mají velký zájem rozvíjet i nadále výrobní a obchodní spolupráci, a to nejen v případě Avie, ale také kopřivnické Tatry, pro kterou je indický trh velmi významný.

Avia i nadále zůstane v rámci holdingu CSG samostatným podnikem, ale rýsuje se možná kooperace při výrobě i vývoji. V budoucnosti by Avia měla nabízet širokou paletu verzí vozů. Tedy například i s dvoukabinou, kterou představila na autosalonu v Hannoveru v roce 2012 nebo s pohonem všech kol. Právě na vývoji vozidel se znakem náprav 4×4 už Avia v minulosti spolupracovala se společností EXCALIBUR ARMY, takže je na co navazovat. Avia má navíc homologaci na vozidla s motory EURO 6, což usnadní spuštění výroby, stejně jako moderní lakovna, které je i přes několik let nečinnosti plně funkční.

V současnosti Avia zaměstnává pouze necelých třicet lidí, v současnosti ale kvůli obnovení výroby potřebuje tým zaměstnanců rozšířit. Žádané profese jsou zejména konstruktéři a pracovníci finální montáže.

Tisková zpráva Avia

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!