Schwarzmüller: Výroba vozidel vzrostla o 20%

8 července 2016, 11:15

Výrobce prémiových vozidel společnost Schwarzmüller vyrobila během prvních šesti měsíců tohoto roku o 800 užitných vozidel více než ve stejném období minulého roku. Celkem bylo do konce června vyrobeno 4.600 vozidel,přičemž v roce 2015 to bylo 3.800 kusů. To znamená zvýšení o téměř 20 procent, které bylo plně naplánováno. Dle plánu se vyvíjí také obrat, který je po šesti měsících 170 mil. eur oproti 146 mil. v minulém roce. Tyto výsledky oznámil CEO Roland Hartwig dnes, v pátek 8. července, na zasedání rady ve Freinbergu (Horní Rakousko).

„Rozvoj z prvního čtvrtletí jsme udrželi také v období od dubna do června a vyrobili jsme v našich třech závodech výrazně více vozidel, aniž bychom museli zaměstnat více pracovníků“, zdůraznil CEO Roland Hartwig. Toto zvýšení je první dílčí výsledek ofenzivní výroby vozidel, kterou Hartwig zahájil v lednupři nástupu do funkce. Interní optimalizace povedou do konce roku k výrazně většímu objemu výroby než v roce minulém: v roce 2015 bylo vyrobeno o 600 vozidel více (celkem 7800), v roce 2016 to bude o zhruba 1.000 vozidel více (celkem 8.800).

Přestavba na sekvenční výrobu běží na plné obrátky

Při optimalizaci výroby se nyní skupina Schwarzmüller koncentruje na mezinárodní koordinaci v koncernu. „Jsme na cestě rozvíjet každý závod v plnohodnotné kompetenční centrum“, zdůraznil CEO Hartwig. V současnosti jsou optimalizovány jednotlivé oblasti produktů a interní výroba komponentů.

Paralelně běží přípravné práce pro další milník: vybudování sekvenční výroby, díky které bude vyráběno 135 různých typů vozidel v osmi oblastech při optimálním vytížení a výrazné redukci výrobního času. „Spojíme výrobu individuálních vozidel s taktováním průmyslové výroby. Je to složité, ale uskutečnitelné. Konec konců se tím budeme odlišovat od všech konkurentů v Evropě.“ Realizace tohoto projektu je plánována na rok 2017 a je výrazným stavebním kamenem strategie 2020. Poté dosáhne skupina Schwarzmüller obratu 450 mil. eur při trvalém zisku.

Úspěchy také na straně trhu

Také co se týče obratu se skupina Schwarzmüller drží plánu uzavřít i třetí rok v řadě dvouciferným růstem. Po 310 mil. eur v roce 2015 je předpokládáno 340 mil. eur v roce 2016, to je téměř o deset procent více. Po prvních šesti měsících činil obrat 170 mil. eur. Firma roste na důležitých trzích, jako je Německo a Polsko. V Rakousku a ve Švýcarsku, kde je vedoucím hráčem na trhu, mohou být p ještě rozšířeny. Rostoucími segmenty jsou stavební vozidla (sklápěčky, podvalníky) a tento rok obzvláště oblast spedice/dálkové přepravy (plošinová vozidla, vozidla s posuvnou podlahou).

„Náš ultralight pro dálkovou přepravu se hodně prodává, ručičkou na vahách je přitom vyšší užitečné zatížení díky nižší vlastní hmotnosti vozidla“, řekl Hartwig. U stavebních vozidel přesvědčuje společnost Schwarzmüller prémiovou kvalitou. „Dostáváme se do vedení tam, kde se jedná o individuálně konfigurované vozy, které v akci poskytnou vyšší výkon.“ Odlehčená konstrukce, ale také flexibilita v nasazení mají dle Hartwiga v tomto segmentu vysoký význam. Společnost Schwarzmüller, už více jak 20 let průkopník v odlehčených konstrukcích, zrealizuje tyto požadavky z trhů ve své výrobě ještě důsledněji, oznámil CEO. V současnosti se firma soustředí na testování nových materiálů a konstrukcí. Ještě tento rok budou představeny inovace v této oblasti.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!