Scania uvedla do provozu první elektrifikovanou dálnici na světě

4 července 2016, 17:01

Představte si kamion s nulovými emisemi, který dokáže jezdit pouze s využitím elektrické energie. Zdá se vám to jako sci-fi? Díky společnosti Scania to brzy může být realita. Scania opět potvrdila svou pověst průkopníka, když 22. června spustila na švédské dálnici E16 „E-highway“ – první elektrifikovanou dálnici na světě.

Projekt budování prvního elektrifikovaného úseku dálnice se začal v listopadu 2015, a již v červnu 2016 byl slavnostně uveden do provozu. V praxi jde o klasickou dálnici, jejíž pravý pruh má elektrické vedení. Na toto vedení se může jednoduše připojit nákladní vozidlo, a jezdit tak jen s využitím elektrické energie, s nulovými emisemi.
 
Prvním vozidlem, které využilo možnosti elektrifikovaného úseku, bylo elektricky poháněné nákladní vozidlo Scania G 360 4 x 2. Vozidlo je vybaveno napájecím kolektorem sběrače, který je namontovaný na rámu za kabinou. Tento pantograf se pomocí vodivé technologie vyvinuté firmou Siemens připojí do nadzemního elektrického vedení, které je umístěno nad pravým pruhem cesty. Vozidlo je možné libovolně připojit a odpojit od horních drátů, zatímco je v pohybu. Když se pohybuje po elektrifikované cestě, chová se jako elektromobil. V ostatních případech se chová jako běžné hybridní vozidlo. Všechna vozidla Scania, která budou jezdit na této cestě, jsou hybridní a mají certifikaci Euro 6. I při jízdě mimo elektrifikovaný úsek tak šetří životní prostředí.
 
I když toto elektrické vozidlo využívá jinou technologii, jeho jízdní vlastnosti zůstaly zachovány. „Když jsem poprvé vyzkoušela elektrické vozidlo Scania, z pohledu jízdy jsem necítila žádný rozdíl. Palubní deska má o několik tlačítek víc, a když přepnete na elektrický režim, v kabině je ticho, což je skvělé,“ říká Therese Phersson, řidička firmy Ernsts Express, která měla tu čest podílet se na testování vozu pro elektrifikovanou dálnici. Pantograf řidiče neomezuje ani při předjíždění. Vozidlo se jednoduše odpojí, předjede vozidla jedoucí před ním, a po návratu do pravého pruhu se opět připojí k elektrickému vedení.
 
Scania svým počinem patří k lídrům v cestě za udržitelným rozvojem dopravy. Spuštění prvního elektrifikovaného úseku na veřejné dálnici, pomůže i mnohým dalším projektům zaměřeným na snižování emisí a ekologicky čistou dopravu. „Myslím si, že v budoucnu bude tento způsob využívat velká část dopravy, ve Švédsku, v Německu i v Evropě," říká Christer Thorén, který ve společnosti Scania vyvíjí hybridní technologie. "Pokud vše půjde podle plánu, doufáme, že takové dálnice uvidíme po celém Švédsku, a velký zájem o takové řešení je i v Německu, kde jezdí v pravém pruhu mnoho nákladních vozidel.“
 
„Výhodou této technologie je fakt, že ji můžete použít na již existujících silnicích. Poznatky Siemensu ze železniční dopravy, v kombinaci s inovativními vozidly a dopravními řešeními Scania, přinášejí nové společné řešení, jako je e-highway,“ říká Pia Nilsson, projektová manažerka ze společnosti Siemens, která na projektu spolupracovala. Projekt má i podporu různých švédských orgánů soukromého i veřejného sektoru, včetně švédské dopravní zprávy, Krajského úřadu Gävleborg, Švédské energetické agentury či inovační agentury VINNOA, patřící pod švédské ministerstvo podnikání a inovací.
 
Otevření první elektrifikované dálnice se zúčastnilo množství významných hostů, včetně dvou ministrů vlády, Anny Johansson, ministryně dopravy a Ibrahima Baylan, ministra pro energetiku, či generální ředitelky dopravní zprávy Leny Erixon a ředitele úřadu Energy Authority Erika Brandsma. Technologie na zúčastněné velmi zapůsobila a označili celý projekt jako velmi dobrý, jak pro životní prostředí, tak pro vznik nových pracovních míst.

Tisková zpráva Scania Czech Republic s.r.o.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!