Daimler Buses: Nové Full LED světlomety

14 října 2015, 10:29

Počátkem roku 2016 uvede Daimler Buses skutečnou novinku na trh autobusů. Budou jimi unikátní světlomety LED Performance, tedy česky řečeno – přední světlomety pro dálkové a potkávací světlo, využívající výhradně techniku vysocesvítivých diod. Jedná se o první velkosériové použití této technologie v segmentu užitkových vozidel a autobusů.

Největší výhodou nových světlometů je jejich životnost, která se rovná délce životnosti celého vozidla. Odpadají tedy jakékoliv výměny způsobené opotřebením, vyjma fyzického poškození světlometu. Další z podstatných výhod je fakt, že LED světlomety jsou výrazně úspornější a umožňují snižovat spotřebu pohonných hmot. Pro řidiče nejcitelnější změnou je barva vyzařovaného světla – ta se řečí čísel rovná teplotě 5500 kelvinů. Vůči bixenonovým světlometům se tak ještě přesněji blíží dennímu světlu, které oči nejméně namáhá a unavuje. LED světlomety tak redukují únavu řidičů a pozitivně přispívají k aktivní bezpečnosti. Možnost přesně definovaného světelného kuželu je již jen jakousi „třešinkou na dortu“.

Nová technologie bude dostupná v mimořádné výbavě pro městský autobus Mercedes-Benz Citaro a dálkový coach Setra ComfortClass 500 jako alternativa ke světlometům s žárovkou a parabolou. LED světlomety bude možno objednat v i řadě TopClass, kde by  se v budoucnu měly stát součástí standardní výbavy a nahradit tak konstrukčně složitější techniku s xenonovou výbojkou.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!