Porucha snímače teploty výfukových plynů ve vozidle Volkswagen Crafter

15 května 2024, 13:56

Snímač teploty výfukových plynů je umístěn ve výfukovém systému před filtrem pevných částic. Na základě kombinace signálů vysílaných měřičem průtoku vzduchu a snímači teploty a tlaku výfukových plynů může řídicí jednotka motoru vypočítat množství sazí nahromaděných ve filtru pevných částic.

Měření prováděná snímačem teploty výfukových plynů se rovněž používají k ochraně filtru pevných částic před účinky nadměrných teplot výfukových plynů.

Snímač teploty výfukových plynů

Příčina závady

Snímač teploty výfukových plynů pracuje za velmi obtížných podmínek. Je neustále vystaven velmi vysokým teplotám, vodě, nečistotám z vozovky a nadměrným vibracím, které mu nejvíce škodí. Pokud dojde k poškození snímače nebo jeho kabeláže, je do řídicí jednotky motoru přenášen nepřesný signál.

Porucha snímače teploty výfukových plynů může způsobit, že řídicí jednotka motoru – jako preventivní opatření proti případnému dalšímu poškození – spustí regeneraci filtru pevných částic – na základě ujeté vzdálenosti nebo doby provozu pohonné jednotky.

Tato metoda však dlouhodobě nefunguje a po určitém počtu cyklů regenerace se na přístrojové desce rozsvítí kontrolka filtru pevných částic a po ní kontrolka žhavicích svíček. To je pro řidiče jasný signál, že je třeba vozidlo opravit.

Kompletní sortiment dílů společnosti bilstein group a více technických informací najdete v online katalogu na adrese: partsfinder.bilsteingroup.com.

Značka febi je součástí skupiny bilstein, která zastřešuje další silné značky SWAG a Blue Print. Více informací je k dispozici na adrese: www.bilsteingroup.com.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!