Stanovisko DB Schenker k evidenci tržeb při výběru dobírek u zákazníka

3 ledna 2017, 14:44

Dovolte nám, abychom Vás seznámili se stanoviskem společnosti SCHENKER spol. s r.o. týkající se elektronické evidence tržeb (EET) při doručování zboží na dobírku, kdy dle našeho názoru povinnost na evidenci tržeb nevzniká.

1Povinnost evidovat tržby do systému EET vzniká až v okamžiku, kdy dopravce předává vybranou tržbu prodávajícímu, ale pouze tehdy, pokud je tato tržba předávána v hotovosti či jiných ekvivalentech. Protože předávání finančních prostředků mezi dopravcem, SCHENKER spol. s r.o. a prodávajícím/zákazníkem probíhá bankovním převodem z účtu na účet, takový převod systému EET nepodléhá.

Toto stanovisko vychází ze znění zákona č. 112/2016 Sb. (Zákon o evidenci tržeb), ze kterého vyplývá, že přijatá tržba není tzv. rozhodným příjmem dopravce a zároveň, že dopravce nevystupuje jako zástupce prodávajícího ve smyslu tohoto zákona.

Související články

Systém registrovaných vývozců REX
Systém registrovaných vývozců REX

Od 1. 1. 2017 dochází k zavedení systému REX umožňujícího vlastní potvrzování (autorizaci) preferenčního původu zboží při vývozu a dovozu zboží v rámci preferenčního systému EU.

Změny týkající se DPH při dovozu zboží do Norska
Změny týkající se DPH při dovozu zboží do Norska

K 1. 1. 2017 dochází k úpravě daňové legislativy při dovozu zboží do Norska. Daň z přidané hodnoty se nebude vybírat přímo při dovozu zboží, ale společnosti je budou vykazovat do formuláře při přiznání DPH.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!