Systém registrovaných vývozců REX

15 prosince 2016, 8:37

Od 1. 1. 2017 dochází k zavedení systému REX umožňujícího vlastní potvrzování (autorizaci) preferenčního původu zboží při vývozu a dovozu zboží v rámci preferenčního systému EU.

Zavedení systému REX je stanoveno k 1. 1. 2017 (prováděcí rozhodnutí Komise 2016/578/EU), kdy bude spuštěna registrace do systému. Vznikne tak centrální databáze registrovaných vývozců vedená Evropskou komisí, do které bude umožněn přístup celní správě zúčastněných zemí, a také veřejnosti. Pravidla systému REX jsou stanovena v rámci pravidel původu zboží pro Všeobecný systém preferencí EU (GSP) pro využití registrovaných vývozců, mimo systém GSP se v rámci preferenčního systému EU budou používat obdobně.

DB89100

Registrovaní vývozci pro GSP budou zavedeni na straně členských zemí EU, zvýhodněných zemí (rozvojové RZ a nejméně rozvojové země NRZ) a Norska a Švýcarska. Turecko k 1. 1. 2017 zatím nebude uplatňovat systém REX. Prokazování  preferenčního původu v rámci systému REX bude u GSP zajištěno pouze formou „ Deklarace o původu“. Unijní vývozci budou používat „Deklaraci o původu“ dle data přistoupení k systému REX, což je k 1. 1. 2017. Vývozci RZ a NRZ budou používat „Deklaraci o původu“ dle data přístupu dané země v systému REX, což bude k 1. 1. 2017 nebo 1. 1. 2018 nebo 1. 1. 2019. Dokumenty „Deklarace o původu“ a „Náhradní deklarace o původu“ postupně nahradí osvědčení FORM A, náhradní FORM A, prohlášení na faktuře (GSP), osvědčení EUR.1 vystavené pro účely kumulace původu GSP.

Firma Schenker je připravena poskytnout bližší informace k systému REX i k registraci do systému včetně profesionálního poradenství v oblasti prokazování původu zboží na svých regionálních celních odděleních v Praze, Brně a Liberci.

Související články

DB Schenker se úspěšně vypořádal s nedostatkem řidičů
DB Schenker se úspěšně vypořádal s nedostatkem řidičů

Ekonomický růst, nedostatek zaměstnanců, ale také uprchlická krize ve své kombinaci dělají vrásky českým přepravním společnostem a dopravcům. Trvale přibývá zakázek, ale není dostatek řidičů kamionů, kteří by je odvezli. Do některých destinací se navíc řidiči obávají jezdit kvůli možným útokům uprchlíků. DB Schenker se na problém nedostatku řidičů pojistil fixním zamluvením charterů a může […]

Změny týkající se DPH při dovozu zboží do Norska
Změny týkající se DPH při dovozu zboží do Norska

K 1. 1. 2017 dochází k úpravě daňové legislativy při dovozu zboží do Norska. Daň z přidané hodnoty se nebude vybírat přímo při dovozu zboží, ale společnosti je budou vykazovat do formuláře při přiznání DPH.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!