Změny týkající se DPH při dovozu zboží do Norska

7 prosince 2016, 14:34

K 1. 1. 2017 dochází k úpravě daňové legislativy při dovozu zboží do Norska. Daň z přidané hodnoty se nebude vybírat přímo při dovozu zboží, ale společnosti je budou vykazovat do formuláře při přiznání DPH.

DB2870

Od začátku ledna dochází k celním změnám při dovozu zboží do Norska, kdy DPH bude muset být spočítáno dovozcem a oznámeno na Skatteetaten (Internal Revenue Service). V EU je tato úprava platná v daňovém zákoně již od 1. 1. 2015. Všechny registrované společnosti by měly dostat informativní dopis.

Základní změnou je, že se již DPH nebude vybírat přímo při dovozu (proclívání) zboží, ale společnosti je budou vykazovat do formuláře při přiznání DPH. Na webových stránkách norských celních úřadů najdete seznam celních prohlášení – nová služba Altinn.

Celní úřady budou nadále požadovat přesné informace o DPH, ale od 1. 1. 2017 je již na odpovědnosti společností dovážejících zboží do Norska, aby DPH řádně přiznaly v daňovém řízení. V odstavci 47 celního prohlášení se již nebude uvádět výše DPH.

Společnost DB Schenker může zasílat svým zákazníkům požadujícím datovou DPH zprávu jako dodatek k celnímu řízení.

Související články

DB Schenker podepsal dohodu o spolupráci se spediční aplikací uShip
DB Schenker podepsal dohodu o spolupráci se spediční aplikací uShip

DB Schenker zainvestoval do digitální budoucnosti. Exkluzivní kontrakt s americkým internetovým portálem uShip podepsal pro Evropu na pět let. Partnerství, jehož hodnota se odhaduje na desítky milionů euro, má za cíl využít digitální inovaci k ještě rychlejším a efektivnějším přepravám a větší spokojenosti zákazníků.

Navýšení námořních exportních sazeb do Asie
Navýšení námořních exportních sazeb do Asie

Firma  DB Schenker upozorňuje své zákazníky na plošné navýšení námořních exportních sazeb do Asie, které bylo rejdařskými společnostmi vyhlášeno bez patřičného předstihu s odvoláním na neudržitelnost zachování kvality poskytovaných služeb.

DB Schenker vyráží kupředu s digitalizací logistických služeb
DB Schenker vyráží kupředu s digitalizací logistických služeb

Specialisté z DB Schenker a odborníci Fraunhoferova institutu pro materiálový tok a logistiku pracují v Enterprise Labu na logistických a digitálních řešeních zítřka.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!