Největší výzva v historii Mercedes-Benz Trucks

15 května 2024, 12:32

Mercedes-Benz Trucks vysílá nákladní vůz eActros 600 na největší testovací jízdu v historii společnosti. Jaký je cíl této náročné výzvy a jak bude testovací jízda probíhat?

Mercedes-Benz Trucks eActros 600

Cíl výzvy

Společnost Mercedes-Benz Trucks plánuje na letošní léto největší testovací jízdu v historii společnosti se svou novou elektrickou vlajkovou lodí, vozem eActros 600. Dva předsériové prototypy tohoto bateriového dálkového nákladního vozu mají projet 20 evropských zemí. Vozidla s celkovou hmotností 40 t by měla ujet více než 13.000 kilometrů.

Cílem společnosti Mercedes-Benz Trucks je především získat rozsáhlé zkušenosti se spotřebou energie na rozmanitých trasách, v nejrůznějších topografických podmínkách a klimatických pásmech. O tyto poznatky se pak výrobce hodlá podělit se zainteresovanými zákazníky. Kromě toho chce Mercedes-Benz Trucks během této jízdy také prokázat, že eActros 600 s čistě bateriovým pohonem lze v Evropě používat pro přeshraniční dálkovou dopravu. Akumulátory vozidel se budou nabíjet výhradně z veřejně přístupných dobíjecích stanic.

„Zájem zákazníků o eActros 600 je velmi vysoký. Od zahájení prodeje na konci loňského roku jsme již obdrželi více než 1.000 závazných objednávek. Tento úspěch je o to působivější, že předváděcí vozy pro zákazníky se objeví až ve druhé polovině roku. Při pořádání evropského testovacího turné eActros 600 2024 se zaměřujeme na rozšíření našich odborných znalostí v oblasti spotřeby energie a možného využití elektrických nákladních vozidel v různých podmínkách, abychom mohli našim zákazníkům ještě lépe poradit. Chceme také poskytnout odpovědným osobám ze světa politiky a energetiky i široké veřejnosti informace o možnostech využití bateriového elektrického pohonu v segmentu dálkové dopravy, a tím zvýšit tempo rozvoje potřebné infrastruktury,“ komentuje akci Stina Fagermanová, vedoucí oddělení prodeje, marketingu a služeb společnosti Mercedes-Benz Trucks.

Mercedes-Benz Trucks eActros 600

Začátek testovací jízdy

Zahájení evropské testovací jízdy “eActros 600 European Testing Tour 2024” je naplánováno na 11. června ve Frankfurtu nad Mohanem a bude doprovázeno mediální kampaní. Neoficiální start se uskuteční o den dříve v závodě Mercedes-Benz Trucks ve Wörthu nad Rýnem a v sídle společnosti Daimler Truck AG v Leinfeldenu-Echterdingenu. Společnost Mercedes-Benz Trucks brzy oznámí další podrobnosti o tomto projektu, například trasu.

Informace o vozidle eActros 600

Přibližně 60 % dálkových jízd evropských zákazníků společnosti Mercedes-Benz Trucks nepřesahuje 500 kilometrů, takže v těchto případech je dostatečné, pokud se dobíjecí infrastruktura nachází na základnách přepravních společností a na místech nakládky a vykládky. Ve všech ostatních případech je předpokladem pro plnou funkčnost elektrických nákladních vozidel v celoevropské dálkové dopravě další rozvoj veřejně dostupné nabíjecí infrastruktury.

V případě modelu eActros 600 bude kromě nabíjení CCS s výkonem až 400 kW časem možné i tzv. megawattové nabíjení (MCS). V dubnu letošního roku ve vývojovém a testovacím centru společnosti ve Wörthu nad Rýnem vývojáři Mercedes-Benz Trucks poprvé úspěšně nabili prototyp eActros 600 z megawattové nabíjecí stanice. Jakmile bude technologie MCS k dispozici a výrobci ji standardizují, bude možné jí dodatečně vybavit modely eActros 600. Po připojení k vhodné nabíjecí stanici s výkonem přibližně jeden megawatt trvá nabití akumulátorů vozidla z 20 na 80 procent přibližně 30 minut.

Hlavním smyslem koncepce Mercedes-Benz Trucks pro dálkovou dopravu realizovanou pomocí bateriových elektrických vozidel je nabídnout zákazníkům ucelené dopravní řešení zahrnující samotné vozidlo, poradenství, nabíjecí infrastrukturu a služby.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!