MAN a ABB E-mobility oznamují spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje

17 ledna 2024, 15:12

Společnosti MAN Truck & Bus a ABB E-mobility podepsaly exkluzivní dohodu o spolupráci. Cílem strategického partnerství je ještě užší spolupráce, zejména v oblasti vývoje.

Thomas Nickels, senior viceprezident pro inženýrství ve společnosti MAN, považuje oznámenou spolupráci za nový vývoj na trhu: “Spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje je v našem odvětví poměrně vzácná. Společně s ABB E-mobility usilujeme o závazné a transparentní partnerství založené na vzájemné důvěře. Již nyní začínáme vyvíjet produkty i normy a zaměříme se na speciální požadavky průmyslu užitkových vozidel.”

Význam spolupráce v rámci celého odvětví je patrný zejména u megawattového nabíjecího systému (MCS).

“Na systému MCS spolupracujeme se subjekty z celého odvětví, abychom v budoucnu zpřístupnili megawattovou nabíjecí kapacitu, a umožnili tak udržitelnou a hospodárnou dálkovou nákladní a osobní dopravu. Díky spolupráci se společností ABB E-mobility můžeme řešit výzvy spojené s novou technologií v rané fázi a rychleji posunout standardizaci kupředu,” vysvětluje Thomas Nickels.

Mezi tyto výzvy patří komunikační norma ISO15118-20 a nové způsoby přenosu signálů. Základem megawattového nabíjení je komunikace po Ethernetu, která se v elektromobilitě používá poprvé.

Včasné testování softwaru a interoperability mezi vozidly a nabíjecími stanicemi by mělo pomoci co nejrychleji zavést spolehlivé produkty v prostředí nově vznikajícího trhu. Spolupráce, která je zpočátku plánována na tři roky, se proto kromě vývoje nabíjecích stanic, vozidel a softwaru od počátku zaměří na zákazníky – uživatele MCS.

“Trh potřebuje propojený a spolehlivě fungující ekosystém. Proto chceme společně vyvinout koncept interakce MCS a CCS, který by řešil otázky, jako je zavádění stanic, napájení a rozšiřování sítě. Rozsáhlé odborné znalosti společnosti MAN nám pomáhají vyvíjet řešení orientovaná na zákazníka – pro použití v depu i na silnici,” říká Floris van de Klashorst, senior viceprezident ABB E-mobility odpovědný za produkty a hardwarové platformy a přidává informace o budoucích projektech. “Megawattový nabíjecí systém bude později využíván také v cestovním ruchu, například pro obytné vozy a turistické autobusy. To přinese další výzvy a také změnu uživatelského režimu,” pokračuje vedoucí vývoje.

ABB E-mobility nabízí nejširší portfolio produktů v oblasti nabíjení elektromobilů – od inteligentních nabíječek pro domácnosti až po vysoce výkonné nabíjecí stanice budoucnosti na dálnicích, řešení pro elektrifikaci vozových parků a nabíjení pro e-busy a e-náklaďáky. Společnost ABB E-mobility, která zaměstnává přibližně 1.500 lidí, dosud prodala více než milion nabíjecích zařízení pro elektromobily na více než 85 trzích, včetně přibližně 50.000 rychlonabíječek DC.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!