Senzory NOx – novinka v nabídce febi Truck

19 července 2023, 15:30

Společnost Ferdinand Bilstein, jeden z předních světových dodavatelů a výrobců řešení pro opravy užitkových a osobních vozidel, rozšířila svou nabídku o senzory NOx. Díky rozsáhlému, dynamicky se rozvíjejícímu portfoliu výrobků je tak pod značkou febi Truck schopna nabídnout řešení na míru každému zákazníkovi.

senzory NOx febi

The Greenkeeper of Giants – senzory NOx febi

U užitkových a osobních vozidel s dieselovým motorem se močovina AdBlue® používá ve spojení se systémem SCR (selektivní katalytická redukce) k čištění výfukových plynů. AdBlue® je vodný roztok 32,5 % syntetické močoviny a 67,5 % demineralizované vody.

Pro sledování procesu redukce škodlivých oxidů dusíku jsou před a za katalyzátorem SCR umístěny senzory NOx (snímač oxidů dusíku). Ty monitorují funkci a účinnost systému SCR měřením koncentrace dusíku a kyslíku ve výfukových plynech. Pokud některý ze snímačů selže, přepne se řídicí jednotka motoru do tzv. nouzového režimu.

V závislosti na typu vozidla se sníží otáčky a výkon motoru. Pokud není závada na systému dostatečně rychle odstraněna, může vůz v nejhorším případě dorazit do autoservisu pouze rychlostí chůze.

Vzhledem k tomu, že snímače NOx jsou součástí systému SCR, který snižuje emise nákladního vozidla, jsou ku prospěchu i životnímu prostředí.

O senzorech NOx

Konstrukce

Senzor NOx se skládá ze sondy (1), propojovacího kabelu (2), řídicího modulu (3) a konektoru (4).

konstrukce senzoru NOx febi

Z naměřených údajů se vypočítá, zda je třeba regenerovat katalyzátor NOx, upravit množství vstřikovaného AdBlue® a zda systém SCR vůbec funguje správně.

Princip měření

Současná technologie měření NOx je založena na elektrochemických senzorech s oxidem zirkoničitým stabilizovaným yttriem ZrO₂, jejichž konstrukce a způsob fungování je podobný širokopásmovým kyslíkovým senzorům (lambda sondy). Senzor obvykle využívá dvě sousední měřicí komory se dvěma elektrochemickými články, nazývanými také čerpadlové články.

Věděli jste, že…?

  • Senzory, které někdo upustil, se již nesmí instalovat. Mechanický náraz totiž mohl poškodit citlivé keramické součástky uvnitř senzoru.
  • Senzory NOx stárnou a po určité době je nutné je vyměnit.

Přehled výhod senzorů NOx febi

  • Bezpečný provoz díky vynikající odolnosti vůči vlivům prostředí, jako je voda a koroze, a také vůči provozním kapalinám vozidla.
  • Dlouhá životnost díky vysoce kvalitním komponentům s vynikající odolností vůči vibracím a teplotním výkyvům a elektronice utěsněné lepidlem na bázi silikonu, které zajišťuje vysoký stupeň krytí IP67.
  • Bezproblémová instalace a maximální přesnost montáže díky standardům kvality odpovídajícím OE a výrobě podle specifikací výrobce vozidla.
  • Spolehlivá funkčnost díky přesné konstrukci a pravidelným továrním kontrolám mikrotrhlin během výrobního procesu – to vše pomáhá předcházet předčasným poruchám způsobeným kolísáním teploty.
  • Rozšíření produktové řady senzorů NOx a další náhradní díly pro systémy SCR, jako jsou víčka nádrží pro AdBlue, kapalina AdBlue, filtry močoviny a snímače teploty výfukových plynů v sortimentu febi.

Více informací o senzorech NOx febi se dozvíte z letáku ve formátu PDF nebo v produktovém videu níže.

Spolehněte se na náhradní díly febi v kvalitě odpovídající OE. Kompletní sortiment dílů společnosti bilstein group a více technických informací najdete v online katalogu na adrese: partsfinder.bilsteingroup.com.

Značka febi je součástí skupiny bilstein, která zastřešuje další silné značky SWAG a Blue Print. Více informací je k dispozici na adrese: www.bilsteingroup.com.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!