Blíží se premiéra elektrického dálkového nákladního automobilu

21 června 2023, 11:11

Světová premiéra sériové verze modelu eActros LongHaul je naplánována na 10. října 2023. Vůz se objeví v novém designu a pod novým názvem eActros 600. Typové označení „600“ odkazuje na kapacitu baterie v kilowatthodinách. Kapacita baterie a nová elektrická hnací náprava umožňují dojezd přibližně 500 kilometrů bez nutnosti dobíjení. Kdy bude připravena sériová výroba elektrického nákladního vozu eActros 600?

Prototyp eActros LongHaul

Elektrický nákladní automobil uváděný na trh jako „nový eActros 600“ se ve srovnání s konvenčním modelem Actros stane nejúspornějším nákladním vozem Mercedes-Benz pro dálkovou přepravu. Podle předpovědí výrobce tento e-truck výrazně urychlí hlubokou transformaci směrem k CO2 neutrální nákladní dopravě.

Od doby, kdy byl model představen jako „koncepční prototyp“ na veletrhu IAA Transportation 2022, byla v závodě Mercedes-Benz ve Wörthu postavena další testovací vozidla, která byla na začátku letošního roku podrobena komplexnímu zimnímu testování ve Finsku. V současné době vzniká flotila zhruba padesáti prototypů, které pak poputují k prvním zákazníkům na testování v praktickém provozu. Současně se výrobní závody intenzivně připravují na sériovou výrobu vozu eActros 600 a jeho důležitých součástek. Připravenost tohoto elektrického nákladního vozu k sériové výrobě je plánována na rok 2024.

„Vůz eActros 600 vyráběný ve Wörthu může nahradit většinu dieselových nákladních vozidel v důležitém segmentu dálkové dopravy, protože nastavuje nové standardy hospodárnosti pro naše zákazníky. Kromě toho nabízí obrovský potenciál pro snížení emisí oxidu uhličitého. Jsem přesvědčena, že tento nákladní vůz bude definovat nový standard v silniční nákladní dopravě,“ sdělila Karin Rådströmová, generální ředitelka společnosti Mercedes-Benz Trucks.

Model eActros 600 se vyrábí na stávající montážní lince v závodě ve Wörthu, kde byl flexibilně integrován do výrobního procesu nákladních vozidel se vznětovým motorem. Zde je také vybaven komponenty elektrického pohonu. Elektrická náprava, vysokonapěťové baterie a přední prostor, který je složitým technickým modulem, se montují v několika výrobních fázích.

Montáž modelu eActros 600

Po montáži všech vysokonapěťových dílů je celý systém uveden do provozu a vozidlo je připraveno k provozu. Pro co nejlepší přípravu na sériovou výrobu úzce spolupracuje s konstruktéry takzvaný tým pro uvádění výroby do provozu. Tím je zajištěno, že znalosti a zkušenosti získané při stavbě prototypů jsou využity při dalším vývoji vozidla. Prototypová vozidla se nyní vyrábějí na montážní lince způsobem, co nejbližším sériové výrobě.

Parametry modelu eActros 600

Nový design kabiny řidiče modelu eActros 600 se vymyká dosavadnímu vzhledu řady Actros, navazuje na design koncepčního prototypu představeného na IAA a doplňuje jej výraznými liniemi a aerodynamickým tvarem. Inovací se dočkal také interiér.

Mercedes-Benz eActros 600

Tři sady baterií poskytnou standardnímu modelu eActros 600 celkovou instalovanou kapacitu více než 600 kWh, zatímco dva elektromotory integrované s novou elektrickou nápravou budou generovat trvalý výkon 400 kW a maximální výkon 600 kW. Kromě tahače návěsů bude Mercedes-Benz Trucks vyrábět také varianty podvozku pro nástavby. Zákazníci tak budou mít k dispozici řadu dalších možností využití elektrického nákladního vozidla.

Konstruktéři společnosti Mercedes-Benz Trucks navrhují eActros 600 s cílem dosáhnout stejného výkonu vozidla a jeho součástí jako u srovnatelného konvenčního vozidla Actros pro těžkou dálkovou dopravu, tj. ujetí 1,2 milionu kilometrů za deset let provozu.

Vozidlo eActros 600 využívá lithium-železo-fosfátové (LFP) baterie. Ty se vyznačují zejména dlouhou životností a vyšší využitelnou energií. Pomocí nabíjecí stanice s výkonem kolem jednoho megawattu bude možné baterie sériového vozu eActros 600 dobít z 20 na 80 procent za méně než 30 minut.

Hlavním smyslem koncepce Mercedes-Benz Trucks pro dálkovou dopravu realizovanou pomocí bateriových elektrických vozidel je nabídnout zákazníkům komplexní dopravní řešení zahrnující techniku, poradenství, nabíjecí infrastrukturu a služby. Model eActros 600 má zákazníkům umožnit správnou volbu z hlediska ziskovosti, udržitelnosti a spolehlivosti.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!