Scania vydává zelené dluhopisy na financování elektrifikace

30 listopadu 2022, 9:27

Na podporu dalších investic do elektrifikace vydala společnost Scania další zelené dluhopisy v celkové hodnotě 3 miliardy švédských korun. Výtěžek bude použit na investice do vývoje elektrických řešení. Velký zájem o dluhopisy ukazuje, že kapitálový trh aktivně podporuje cíl společnosti Scania směřovat k udržitelnému dopravnímu systému.

Scania vozidlo

V roce 2020 byla Scania prvním výrobcem těžkých užitkových vozidel, kterému byl schválen plán zelených dluhopisů. Prostředky z první tranše byly investovány do závodu na výrobu baterií a do vývoje elektromobilů.

Výběrového řízení na novou tranši zelených dluhopisů společnosti Scania se zúčastnilo přibližně 20 skandinávských bank, pojišťoven a správců penzijních fondů. Výtěžek je určen na projekty, které budou mít zásadní vliv na snižování emisí CO2. Získané prostředky budou použity na financování výzkumu a vývoje elektrických vozidel Scania.

„Angažovanost finančního světa v zavádění udržitelné dopravy, kterou vidíme, je povzbudivá. Věříme, že zájem o ekologické investice, které jsou nezbytné pro získání nezávislosti na fosilních palivech, bude i nadále růst,“ říká Jonas Rickberg, finanční ředitel společnosti Scania.

„Poptávka po investicích do zavedení dopravy bez fosilních paliv je vysoká. Zelené dluhopisy využijeme k průběžným investicím do elektrifikace, protože očekáváme, že v roce 2030 budou elektromobily tvořit polovinu našich prodejů,“ dále vysvětluje Jonas Rickberg.

Rámec zelených dluhopisů je základem pro posuzování, výběr, kontrolu a podávání zpráv o projektech, které jsou způsobilé pro financování z výnosů zelených dluhopisů. Norská společnost CICERO Shades of Green, přední ekologický hodnotitel rámce pro zelené a udržitelné dluhopisy, ohodnotila plán emise dluhopisů společnosti Scania jako „tmavě zelený“, což jej kvalifikuje pro projekty a řešení, které splňují dlouhodobou vizi nízkouhlíkové a klimaticky udržitelné budoucnosti. V souladu s pravidly pro vydávání zelených dluhopisů budou výnosy účtovány odděleně a alokace spolu s dosaženým snížením emisí budou transparentně vykazovány.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!