Vliv bionafty na motor a jeho mazání

19 října 2022, 11:32

Servis vozidel používající bionaftu nebo paliva s vyšším obsahem biosložek vyžaduje zvýšenou pozornost při výběru motorového oleje. V takovém případě je vhodné používat pouze kvalitní maziva, která prošla testy kompatibility s biopalivy. To je důležité nejen pro prodloužení životnosti motoru, ale může to také pomoci snížit náklady na údržbu vozidla.

Zájem o obnovitelné zdroje energie vyráběné z biosložek neustále roste. Jednou z nich je bionafta, která je považována za alternativu tradiční nafty a vyrábí se z rostlinných olejů nebo živočišných tuků. Očekává se, že v příštích několika letech dojde k dalšímu nárůstu produkce, což se projeví v širším využití bionafty k pohonu zemědělských vozidel, ale i nákladních automobilů.

V závislosti na typu motoru mohou výrobci zařízení umožnit použití bionafty samostatně nebo v kombinaci s konvenční naftou v různých poměrech. Nejoblíbenější směs bionafty v Evropě nese označení B7, což znamená, že obsahuje až 7 % biosložek. Při nízkých koncentracích, jako je tomu u směsi B7, je vliv chemického složení paliva na vlastnosti motorového oleje zanedbatelný, ale při vyšších podílech může ovlivnit výkonnost maziv. V důsledku toho může dojít k urychlení oxidace, tvorbě usazenin na pístech, změně tekutosti při nízkých teplotách nebo změně viskozity.

Podle všech současných prognóz se podíl bionafty bude zvyšovat, přičemž moderní motory vyžadují vysoce kvalitní motorové oleje, které poskytují optimální ochranu. Dobře namíchaná maziva se vyznačují vysokou oxidační stabilitou, která jim umožňuje účinněji působit proti oxidačnímu procesu vyvolanému biosložkami, omezuje tvorbu usazenin vznikajících při vysokých teplotách a chrání před korozí. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem investují přední výrobci motorových olejů do testování stávajících i nových složení maziv. Přitom se posuzuje jejich připravenost pro použití v motorech na bionaftu. Takové oleje nejen pomáhají prodloužit životnost motoru, ale také mají potenciál snížit náklady na údržbu vozidla.

Jaké jsou tedy správné postupy pro používání bionafty a zachování účinné ochrany motoru?

Za prvé je dobré se ujistit, že bionafta pochází od renomovaného dodavatele, který dbá na vysokou kvalitu paliva. Pokud chcete snížit riziko degradace motorového oleje, používejte motorové oleje kompatibilní s bionaftou, které v testech prokázaly konzistentní výkon v přítomnosti bionafty. Při správě velkých vozových parků doporučují odborníci renomovaných olejářských společností zvážit také program analýzy oleje pro průběžné sledování stavu motoru a oleje.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!