Evropská komise přijala krizový plán pro dopravu

1 června 2022, 8:51

Poučení z minulých krizí je základem krizového plánu Evropské unie pro mezinárodní dopravu. Za tímto účelem vypracovaly příslušné úřady seznam deseti opatření, která mají orgány EU a členské státy přijmout. Patří mezi ně i odstranění nedostatků, které se naplno projevily během krize způsobené pandemií COVID a válkou na Ukrajině.

Je možné se vyhnout krizi v dopravě?

Jedním z cílů plánu EU je vyvinout řešení, která členským státům EU umožní rychle reagovat na neočekávané události. Jde také o maximální zkrácení doby při překračování hranic a možnost přijímat nestandardní opatření, jako je například vytvoření mezinárodního koridoru, který se v současné době plánuje a který umožní vývoz obilovin z Ukrajiny do zemí EU.

Jedním z klíčových poznatků z pandemie je důležitost koordinace opatření pro případ nouze. Například aby se předešlo situacím, kdy nákladní automobily, jejichž řidiči a důležité zboží uvíznou na hranicích, jak tomu bylo v prvních dnech pandemie. Plán pro mimořádné situace v dopravě zavádí hlavní zásady, které mají zajistit, aby opatření pro mimořádné situace byla přiměřená, transparentní, nediskriminační, v souladu se Smlouvami EU a schopná zajistit další fungování jednotného trhu.

10 bodový krizový plán EU pro dopravu

Navrhované oblasti činnosti shrnuje Evropská komise do 10 bodů:

  1. Přizpůsobení dopravních předpisů EU krizovým situacím
  2. Zajistit odpovídající podporu pro dopravní sektor
  3. Zajistit volný pohyb zboží, služeb a osob
  4. Řízení toků uprchlíků a repatriace uvízlých cestujících a pracovníků v dopravě
  5. Zajištění minimální úrovně komunikace mezi zeměmi a ochrany řidičů a cestujících
  6. Poskytování informací o dopravě
  7. Posílení koordinace dopravní politiky
  8. Posílení kybernetické bezpečnosti
  9. Testování vzájemné závislosti dopravy mezi zeměmi a regiony
  10. Spolupráce s mezinárodními partnery

Komise a členské státy využijí tento krizový plán k reakci na aktuální výzvy v odvětví dopravy. Komise bude podporovat členské státy, aby byly trvale připraveny na případnou další krizi.

S cílem reagovat na nejnaléhavější problémy a zajistit, aby Ukrajina mohla vyvážet své obilí, ale také dovážet zboží, které potřebuje, od humanitární pomoci až po krmivo a hnojiva, bude Komise koordinovat síť kontaktních míst a platformu Solidarity Lanes. Komise chce v budoucnu usnadnit budování podobných koridorů v krizových situacích.

Iniciativa krizového plánu pro dopravu v případě pandemií a jiných závažných krizí je reakcí na výzvu Rady EU adresovanou Evropské komisi. Komise tak plní jeden ze svých závazků ve strategii pro udržitelnou a inteligentní mobilitu. Plán byl vypracován ve spolupráci s orgány členských států a zástupci odvětví dopravy.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!