V březnu nevyhověl jeden odebraný vzorek nafty

28 dubna 2021, 9:47

Česká obchodní inspekce kontrolovala v březnu jakost pohonných hmot. Celkem odebrala na tuzemských čerpacích stanicích 273 vzorků pohonných hmot a jakostním požadavkům nevyhověl 1 vzorek motorové nafty. Dále vydala zákaz prodeje na 2.239 l pohonných hmot v hodnotě 66.946,10 Kč.

Česká obchodní inspekce pokračovala v kontrole jakosti pohonných hmot i v měsíci březnu 2021. Celkem odebrala 273 vzorků pohonných hmot a stanoveným jakostním požadavkům nevyhověl 1 vzorek motorové nafty.

V celkovém hodnocení a porovnání jakosti odebraných vzorků pohonných hmot v březnu  oproti únoru bylo zaznamenáno zlepšení z 1,9 % na 0,4 % v počtu nevyhovujících vzorků, (v únoru nevyhověly 4 odebrané vzorky pohonných hmot). Co se týká jednotlivých druhů pohonných hmot, tak oproti únoru bylo v březnu zaznamenáno zhoršení u odebraných vzorků motorových naft z 0,0 % na 0,8 %. Zlepšení bylo zaznamenáno u odebraných vzorků LPG z 14,3 % na 0,0 % a ethanolu E85 ze 100,0 % na 0,0 %.

Vzorky směsné motorové nafty, motorové nafty B10, motorové nafty s vysokým obsahem FAME, parafinické motorové nafty, bio-CNG, LNG a bio-LNG, vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami, nebyly v březnu odebrány.

Česká obchodní inspekce zakázala v jednom případě prodej pohonných hmot, které nesplňovaly požadavky na jakost a složení stanovené prováděcím právním předpisem, zvláštními právními předpisy a českými technickými normami. Opatření bylo vydáno na 2.239 l pohonných hmot v hodnotě 66.946,10 Kč.

Výsledky kontroly PHM ČOI

Celá tisková zpráva ke stažení ve formátu PDF.   Kompletní zpráva PHM

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!