ČOI kontroluje dobíjecí stanice pro elektromobily

16 října 2018, 12:22

Automobily s elektrickým pohonem jsou v České republice stále populárnější. Výrobci předpokládají, že během dalších let se jejich prodej několikrát navýší. Se vzrůstajícím zájmem o nákup těchto automobilů roste i počet dobíjecích stanic. Česká obchodní inspekce provedla během června a července tohoto roku první kontrolní akci.

ČOI začala kontrolovat dobíjecí stanice pro elektromobilyČeská obchodní inspekce provedla v měsíci červnu a červenci roku 2018 první kontrolní akci zaměřenou na dobíjecí stanice pro elektromobily. Vzhledem k doposud malému počtu provozovaných elektromobilů na území ČR je i počet dobíjecích stanic rozmístěných v kontrolovaných oblastech relativně malý.

V období 11. června až 3. srpna 2018 bylo provedeno 7 kontrol. Kontrolováno bylo 5 typů dobíjecích stanic provozovaných 6 různými subjekty. V rámci této akce bylo ověřováno plnění požadavků pro uvedení výrobků na trh a jejich provozu. Jednalo se například o kontrolu průvodní dokumentace k výrobku, kde nedostatky nebyly nezjištěny.  Současně bylo u veřejně přístupných dobíjecích stanic umožněno uživatelům elektrických vozidel jednorázové dobití, bez uzavření smlouvy s provozovatelem, která by je vázala nad rámec tohoto jednorázového dobití (ve smyslu § 6q odst. 1, 4, 5 zákona č. 311/2006 Sb.).

Česká obchodní inspekce zjistila nedodržení zákonů ve 2 případech, kdy na výrobcích chybělo označení CE. V 1 z uvedených případů pak chyběl celý výrobní štítek. ČOI bude tyto případy řešit kontrolou technické dokumentace u výrobce.

Přínosem akce byla i spolupráce se stavebními úřady, kdy ve 2 případech veřejné dobíjecí stanice nebyly příslušným stavebním úřadům stavby ohlášeny. Toto zjištění je předmětem dalšího šetření místně příslušných stavebních úřadů.

Česká obchodní inspekce předpokládá, že s postupným rozšiřováním elektromobility v ČR bude vzrůstat i počet instalovaných dobíjecích stanic a následně i kontrol.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!