Vliv koronaviru na autoservisy – výsledky ankety

6 dubna 2020, 16:21

Velmi děkujeme všem autoservisům, kteří se zapojili do naší ankety a v této nelehké době si udělali čas na její vyplnění. Výsledky potvrdily naše domněnky, že situace není vůbec růžová, i když drtivá většina servisů zůstala otevřená.

Prostřednictvím naší ankety jsme chtěli zjistit, do jaké míry je provoz autoservisů ovlivněný šířením koronaviru. Bohužel se zdá, že ztráty budou vysoké.

Otázku „Do jaké míry ovlivňuje váš autoservis rozvoj pandemie koronaviru“ hodnotili respondenti známkou od 1 do 10 (1 – vůbec neovlivňuje až 10 – ovlivňuje strašně moc). Téměř 85 % dotázaných zvolilo pro zhodnocení situace známku mezi 5 až 10, což ukazuje, že pandemie koronaviru podnikání servisů vážně ohrožuje. Je třeba však poznamenat, že téměř čtvrtina respondentů uvedla nejvyšší odpověď – 10, což svědčí o závažné krizi.

Podle našeho průzkumu se většina autoservisů rozhodla během pandemie pokračovat v práci. Stále otevřeno mělo 90 % autoservisů, avšak vzhledem k dynamickému vývoji situace, již to nemusí být pravda. Většina respondentů totiž uvedla, že má výrazný úbytek zákazníků. Jen něco okolo 12 % servisů se vyjádřilo, že nezaregistrovali žádný pokles nebo pouze minimální. Naopak 50 % dotázaných ztratilo více než polovinu zákazníků.

Těší nás však fakt, že drtivá většina autoservisů přijala vhodná opatření na ochranu zaměstnanců a zákazníků před infikováním virem.

Zavřeli jste servis kvůli pandemii

Navzdory krizové době většina distributorů autodílů nadále funguje, a proto více než 90 % autoservisů uvedlo, že zatím nemají žádné závažné problémy s dostupností nebo dodávkou dílů.

Současná situace je samozřejmě pro nás všechny nová a nepřehledná, takže je velmi obtížné ji hodnotit. Přesto naši respondenti aktuálně vidí své společnosti ve velmi tmavých barvách. Více než polovina uvedla, že pociťují jasné zpomalení, a 23 % respondentů označilo stav své společnosti za boj o přežití. Není proto divu, že téměř dvě třetiny servisů má v úmyslu zavést tvrdá úsporná opatření.

Plánovaná opatření budou mít, bohužel, většinou dopad na zpomalení rozvoje autoservisů. Většina respondentů uvedla, že omezí investice do vybavení (nářadí, dílenské vybavení, renovace atd.) a nehmotného rozvoje, jako je školení zaměstnanců. Více než třetina servisů již uvažuje o snížení nákladů na zaměstnance.

Omezení autoservisů za pandemie

Budou ceny služeb v autoservisech kvůli krizi spíše stoupat nebo klesat? Náš průzkum naznačuje spíše vzestupný trend. Znovu však zdůrazňujeme, že všechny předpovědi jsou v této fázi krize stále velmi obtížné. Situaci budeme samozřejmě i nadále monitorovat.

Budeme rádi, pokud se s námi a s našimi čtenáři podělíte o vaše aktuální informace v komentářích pod článkem.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!