Společnost Goodyear představuje řadu nákladních pneumatik Marathon +

27 ledna 2012, 0:00

Uvedením zcela nové řady pneumatik Marathon + pro nákladní automobily přináší společnost Goodyear na trh pneumatiky, které snižují provozní náklady ještě výrazněji než jejich předchůdkyně a konkurence.

Pneumatiky pro dálkovou dopravu Goodyear Marathon LHS II + a Marathon LHD II +, určené na hnací, resp. řízenou nápravu, disponují nejnižším valivým odporem ze všech doposud nabízených nákladních pneumatik Goodyear a současně poskytují lepší přilnavost na mokru než jejich konkurenti, aniž by se to jakkoli projevilo na jejich kilometrovém proběhu. Valivý odpor nových pneumatik je o 7 % nižší než u pneumatik Marathon LHS II a LHD II, což má za následek lepší spotřebu a nižší emise výfukových plynů. Mimořádné hodnoty valivého odporu a výborné brzdné vlastnosti nových pneumatik na mokru potvrzuje test provedený společností TÜV Süd Automotive srovnávající výkonnost nových pneumatik Marathon II + s třemi hlavními konkurenty. Klíčovým technologickým pokrokem, jenž tato zdokonalení umožnil, je nové vylepšení směsi běhounu nazvané Silefex.

Provozní údaje
Jelikož náklady na pohonné hmoty představují v některých případech 34,9 % celkových provozních nákladů, náklady na řidiče 27,1% a náklady na pneumatiky pouze 2,4%, zaměřuje se společnost Goodyear na technologii snižující spotřebu pohonných hmot ještě více. Nicméně v tomto oboru nelze při výzkumu a vývoji dělat kompromisy, takže udržování, či spíše vylepšování kilometrového proběhu a přilnavosti na mokru se řadí rovněž k nejzásadnějším cílům.

Technologie SILEFLEX
Výborné úrovně valivého odporu – o 7% lepší než u předchozího typu – bylo dosaženo díky novému vylepšení běhounové směsi nazvanému Sileflex. Přilnavost na mokru je také mimořádná. Sileflex byl vyvinut v inovačním středisku společnosti Goodyear v Lucemburku. Vyznačuje se optimalizovaným smícháním silikových tmelů a prvotřídní přírodní gumy.

Další výhody
Některé z rozměrů pneumatik nové řady Marathon LHS II + přináší užitek nejen ve vylepšeném valivém odporu, nýbrž i ve formě zvýšeného hmotnostního indexu, čímž umožňují vozidlu vyšší maximální zatížení.

Pneumatiky Goodyear Marathon LHS II + a LHD II + nahrazují řady Marathon LHS II a LHD II, které nastavily nové standardy ve výkonnostních parametrech nákladních pneumatik, především pak v oblasti valivého odporu, a tím snížily spotřebu pohonných hmot a emise.

Nahrazení kombinace pneumatik LHS II, LHD II a LHT II pneumatikami LHS II +, LHD II + a LHT II může představovat 1% úsporu ve spotřebě pohonných hmot. Pro nákladní automobil s návěsem by to znamenalo při spotřebě 32 l/100 km, ceně nafty 35,50 Kč/litr a ročním kilometrovém proběhu 120.000 km úsporu ve výši přibližně 13.500 Kč a snížení emisí CO2 o 1.000 kg.

Testy a výsledky
Organizace TÜV Süd Automotive se ve zprávě č. 76246887-1 zaměřila na rozměr 315/70R22.5 u pneumatik určených na řízenou a hnací nápravu a rozměr 385/65R22.5 u pneumatik pro návěsy. Cílem testování bylo porovnání valivého odporu u pneumatik. Kombinace pneumatik Marathon LHS II + na řízené nápravě, Marathon LHD II + na hnací nápravě a Marathon LHT II na návěsu byla porovnána s odpovídající kombinací pneumatik třech hlavních konkurentů. Co se týče valivého odporu, pneumatika Marathon LHS II + byla o 3 až 19% lepší než konkurence, Marathon LHD II + dosáhla stejného výsledku jako jeden z konkurentů a jinak byla lepší až o 16 %. Pneumatika Marathon LHT II zaznamenala o 12 až 28 % lepší výsledky než její konkurence. Obdobně, zpráva č.76246886-1 organizace TÜV Süd Automotive se zaměřila na přilnavost na mokru u pneumatik Goodyear Marathon LHS II + a Marathon LHD II +. Výsledky přilnavosti na mokru byly posuzované z hlediska délky brzdné dráhy. Pneumatiky Goodyear zaznamenaly ve všech případech kratší brzdnou dráhu, přičemž v jednom z případů byla kratší o 0,9 metru. Průměrný výkon kombinace pneumatik Goodyear byl o 2% lepší než konkurence.

Partnerská spolupráce
Společnost Goodyear blízce spolupracovala při vývoji nových řad Marathon + se společností Mercedes-Benz Trucks. Testováním nových pneumatik, včetně přilnavosti na mokru a opotřebení, společností Mercedes-Benz Trucks byly potvrzeny výkonnostní parametry nových pneumatik, s nynějším označením Marathon LHS II + a Marathon LHD II +. Aby se zajistila správnost výsledků a jejich platnost po celou životnosti pneumatiky, účastnilo se testování několik flotil nákladních automobilů. Testování probíhalo po dobu 18 měsíců v dálkové nákladní dopravě za využití automobilů Mercedes-Benz Actros 1844 a 1841.

V současné době společnost Goodyear představuje řadu Marathon + všem předním výrobcům nákladních automobilů, aby je upozornila na přínosy, které by zařazení této řady pneumatik jako součásti originální výbavy mohlo přinést.

Graf znázorňuje srovnání pěti hlavních oblastí výkonnostních parametrů pneumatik, které srovnávají LHS II + a LHD II + s jejich předchůdkyněmi LHS II a LHD II.



Výsledky testů organizace TÜV Süd č. 76246887-1 a č. 76246886-1 srovnávající kombinaci pneumatik LHS II +, LHD II + a LHT II na příslušných nápravách s třemi hlavními konkurenty.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!