Stavební vozidla modelové řady MAN TGS provází Evropský šampionát v truck trialu

20 srpna 2014, 14:53

V pískovně u moravské obce Drnovice (okras Blansko) se během prvního prázdninového víkendu konalo druhé kolo Mistrovství Evropy v trialu nákladních vozidel. Šestidílný šampionát, který odstartoval začátkem června ve Francii, se po České republice zastaví ještě v Rakousku a potom třikrát v Německu, přičemž poslední soutěžní víkend je plánován již na začátek září. Jde o velmi kompaktní, ale též náročné Mistrovství Evropy – a to především proto, že na přípravu vozidel mezi jednotlivými závody zůstává velmi málo času.

V závodech Mistrovství Evropy v truck trialu nákladních vozidel absolvují soutěžící několik terénních sekcí, které musí projet vytýčenými bránami v určeném směru. Za každou vynechanou bránu, ale též za dotyk nebo dokonce zlomení tyče, rozhodčí udělují trestné body. Posádka, která nasbírá nejméně trestných bodů, vyhrává svoji kategorii (soutěžní vozidla jsou rozdělené podle počtu náprav, rozvoru a rozchodu kol, minimální hmotnost je 2,5 t).

Soutěží se na různých površích, takže každý závod je velmi specifický. Využívají se lomy, ale rovněž tak pískovny. Bez ohledu na terén jde o divácky velmi atraktivní disciplínu, kde na malém prostoru probíhá velké divadlo. Mistři volantu a jejich navigátoři s lehkými i těžkými nákladními vozidly či prototypy speciálně stavěnými pro truck trial dokáží zdolat, na pohled téměř nezdolatelné, přírodní nebo umělé překážky.

Letošní seriál má však ještě jednu atrakci navíc: Na každé soutěži se představí též tzv. MAN Traction on Tour, kavárna stavebních vozidel MAN, které si diváci s patřičným řidičským oprávněním mohou vyzkoušet na vyhrazené off-roadové trati.

V drnovické pískovně tuto možnost využilo několik desítek zájemců, a tak testovací MAN TGM 18.340 4×4 a TGS 28.480 6×4 byly společně s jejich instruktory po oba dva dny v plné permanenci.

V Drnovicích bylo co obdivovat. Diváci měli možnost vidět v akci i Mistry Evropy, posádku Marcel Schoch – Johnny Stumpp (D) a Marca Stegmaiera s navigátorem Janem Plieningerem, evropských vicemistrů z roku 2013. Oba týmy startují s vozidly MAN TGS, které jsou speciálně upravené na jízdu v krajně těžkém terénu.

Tisková zpráva MAN Truck & Bus Czech Republic

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!