Dvoudenní etapu Macík vyhrál a ujímá se celkového vedení

15 ledna 2024, 10:14

Zatím nejnáročnější zkouška letošního Dakaru posádku MM Technology nezaskočila. Do cíle dorazila jako první a v průběžném celkovém pořadí se ujala vedení v kategorii kamionů s náskokem téměř 1 hodinu a 17 minut.

Čenda nezklamal

Přes 500 kilometrů v poušti není lehké ujet, navíc v závodním tempu. Oranžový speciál Čenda z dílny MM Technology se ale nezalekl ani dun vysokých přes 250 m a svou posádku dovezl až do cíle bez větších problémů.

 „Na to, jaké jsme museli občas vyjet Alpy, je na tom Čenda dobře. Máme trochu poškozené blatníky a kapotu, ale to je kosmetika, to dneska opravíme. Každopádně za mě nezapomenutelná etapa, ve které se Čenda opět osvědčil,“ shrnuje mechanik David Švanda.

K převrácení v dunách stačí málo

Najít waypointy v dunách není složitější než v jiném terénu. Ďábel je, jak to bývá, v detailech: Jak se k danému bodu nejlépe dostat, když se může nacházet klidně na vršku obří duny?

„Byly to opravdu obrovské duny, museli jsme hodně najíždět a jediná chybka by znamenala, že se můžeme klidně převrátit. Ne každý kamion a řidič si s tím poradí. Palec nahoru pořadatelům, byla to příjemná nová vložka, i když jsme emocionálně úplně hotoví,“ popisuje svoje dojmy z premiérové dvoudenní etapy navigátor František Tomášek.

Třetí etapové vítězství pro MM Technology

Výhra ve 48hChrono posunula Martina Macíka Jr., Františka Tomáška a Davida Švandu do vedení v celkovém pořadí kategorie kamionů. Jako jedni z mála neměli na trati větší zdržení a na druhého v celkovém pořadí mají tak nyní náskok vyšší než 1 hodinu. Jedná se o celkem třetí etapové vítězství, ačkoliv prvního z třetí etapy si příliš neužili – bylo jim uděleno až ex post vzhledem k započítání penalizace pro Aleše Lopraise.

„Za mě se 48hChrono povedlo. Bylo to extrémně náročné zvládnout, ale stálo to za to. Máme za sebou dva dny v obrovských členitých dunách, přespání v polních podmínkách ve stanech a najeto víc jak 500 km. Myslím, že s kamionem jsem se naprosto sžil a díky tomu jsem schopný se pouštět do věcí, do kterých bych se třeba dřív nepouštěl. Mám ohromnou radost, že jsme to společně s klukama zvládli a samozřejmě i z výsledku, pro který jsme udělali maximum,“ říká pilot Martin Macík Jr.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!