Martin Macík se svou posádkou vybojoval 2. místo na Dakaru 2023

16 ledna 2023, 9:57

Pilot Martin Macík, navigátor František Tomášek a mechanik David Švanda z týmu MM Technology na Dakaru 2023 vybojovali parádní 2. místo, když do cíle poslední etapy dojeli na 6. pozici. Sehraná posádka v nerozbitném kamionu Čendovi, sestrojeném týmovými mechaniky a konstruktéry pod vedením Martina Macíka staršího, šéfa MM Technology, slaví úspěch, ke kterému směřovala 11 let a stojí za ním spousta práce. Sedlčanské jezdce na trati nezastavila hořící kola, řeka vinoucí se uprostřed pouště ani jízda obrovskými dunami Pusté končiny.

Máme radost!

„Je to tam. Jsme v cíli a jsme nadšení. Máme druhé místo celkově. Je to zásluha celého našeho týmu, který je úplně úžasný. Všichni tady v kabině děkujeme domů rodinám, díky moc všem našim geniálním fanouškům, díky našim sponzorům. Byl to určitě nejdrsnější Dakar v Saúdské Arábii, jsme rádi, že jsme ho zažili, že jsme ukázali, jak spolehlivou techniku umíme v Sedlčanech postavit,“ řekl v cíli unavený Martin Macík, který přiznal, že větší emoce se zřejmě dostaví později. „Ani poslední etapa nebyla úplně zadarmo. Trať byla uskákaná, mokrá a blátivá, klouzalo to. Letěli jsme si ve svém bezpečném tempu. Navigační body byly nasekané jeden za druhým,“ popsal navigátor František Tomášek. „Mates původně chtěl i v poslední etapě víc závodit, ale my s Františkem jsme neměli v plánu přijít o nápravu,“ směje se palubní mechanik David Švanda.

A tak se závěrečné drama odehrálo až po dojetí posádky do cíle –  v online systému klasifikace závodu, kde znenadání začaly naskakovat chybné údaje. Nakonec vše dobře dopadlo, ale Dakar byl napínavý až do samotného konce.

Teď si Dakar užijeme s fanoušky

Aktuální ročník Rallye Dakar byl opravdu náročný, delší než ty uplynulé, s rozmarným počasím, dvěma maratonskými etapami, plný těžkostí i radostí. I proto je 2. místo tolik cenné. Událostí, které závodníci během 2 náročných týdnů zažili, bylo tolik, že by se o nich dalo vyprávět hodiny. A taky bude! Další etapa posádky totiž povede za fanoušky. Krátce po návratu do ČR, v únoru a březnu, se Martin, František a David rozjedou po celé ČR, aby se potkali s fanoušky a letošní legendární závod si s nimi znova užili na akcích Posedlí Dakarem. „František si všechno zapisuje do sešítku. Protože jsme toho zažili tolik, že se to ani nedá zapamatovat. Musíme to dát v klidu všechno do kupy. A těšíme se na vás,“ vzkazuje Martin Macík.   

Na členy týmu MM Technology teď čeká slavnostní pódium a pak rychlé balení veškeré techniky. Už v pondělí večer se vrací domů.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!