Kvartet severočeských Renaultů míří do poslední etapy

20 ledna 2020, 9:51

S předposlední velmi těžkou etapou letošního 42. ročníku rallye Dakar si opět poradily všechny čtyři severočeské kamiony od MKR Technology. Oba jezdci holandské stáje Riwald Dakar je navíc cílem přivedli v elitní desítce.

Riwald Dakar 2020

„Teď už nemá smysl jakkoli riskovat. Tím by už nikdo nic nezískal, ale stále bychom mohli hodně ztratit a my se chceme dostal v kompletní sestavě do cíle. Kluci tedy jedou více na jistotu, opatrně. Dakar je v závěru ale hodně zrádný, o čemž se dnes přesvědčilo mnoho posádek. Stále se mění pořadí a ti, kteří bojují o čelo celkového závodu opravdu ještě mohou přijít o hodně. Naopak, naši kluci teď více zastavují a pomáhají posádkám, které se dostali do potíží,“ poznamenal Mario Kress, severočeský konstruktér závodních kamionů z týmu MKR Technology.

V předposlední 11. etapě, při které posádky ze Shubaytahu do Haradhu uzavřely dvoudenní maratonskou část, opět dominoval se svým kamazem Rus Andrej Karginov. Měřenou rychlostní prověrku o délce tři sta osmdesát kilometrů zvládl za čtyři a tři čtvrtě hodiny s náskokem půl druhé minuty na krajana Sotnikova. Kamazy tentokrát získaly první čtyři příčky, ale do elitní desítky se vměstnaly hned dva židovické renaulty. Gert Huzink se svým ostře sledovaným hybridem dojel osmý, jeho parťák Pascal de Baar byl desátý.

Hasiči z Firemen Dakar týmu byli klasifikování jako sedmnáctí a Martin van den Brink z Mammoet Rallysport doje devatenáctý. V bivaku v Haradhu se po téměř sedmi stech padesáti kilometrech celý kvartet opět potkal se svými mechanickým týmy.

Čelo celkové klasifikace zůstalo beze změn. Prvenství si hlídá Rus Karginov před parťákem Šibalovem a Bělorusem Vjazovičem. Třináctá pozice patří renaultu ze Židovic s pilotem Richardem de Grootem.

MKR Technology Dakar 2020

„Teď už to vypadá, že našemu cíli jsme opravdu velmi blízko. Dokud nebudeme v cílovém Qiddiyi, nebudu nic hodnotit, ale už teď mohu říci, že se nám podařilo získat mnoho důležitých a cenných dat, jsem hrdý na všechny kluky, kteří dnem i nocí usilovně makali a velký díky patří posádkám, jak se zodpovědně zhostily svých rolí. Všem nám to pomůže s dalším vývojem, který zejména u hybridu je prakticky na začátku. Takže vzhůru do poslední etapy, abychom si mohli konečně vydechnout,“ těší se na závěrečný den Mario Kress.

Poslední 12. etapa z Haradhy do Qiddiye bude ještě velmi náročná. Závěrečný díl je dlouhý celkem čtyři sta padesát kilometrů a rychlostní zkouška má „pouhých“ 167 km, ale pořadatelé slibují, že navigátory z ní bude bolet hlava jako za celý uplynulý týden.

Výsledky – 11. et. – Shubaytah – Haradh (379km):

  1. Karginov (RUS) Kamaz 4:44:51
  2. Sotnikov (RUS) Kamaz +1:27
  3. Shibalov (RUS) Kamaz +3:25
  4. Nikolaev (RUS) Kamaz +4:18
  5. Viazovich (BLR) MAZ +12:14
    8. Huzink (NED) Renault +22:11
    10.
    de Baar (NED) Renault +36:14
    17.
    de Groot (NED) Renault +1:25:11
    19.
    van den Brink (NED) Renault +1:40:53

Celkově:

  1. Karginov (RUS) Kamaz 45:04:55
  2. Shibalov (RUS) Kamaz +39:33
  3. Viazovich (BLR) MAZ +1:452:14
  4. Sotnikov (RUS) Kamaz +2:49:37
  5. Macík (CZE) Iveco +3:25:27
    13. de Groot (NED) Renault +10:06:35
    22.
     van den Brink (NED) Renault +36:14:28
    23.
    Huzink (NED) Renault +41:10:05

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!