Traktorista ujel 800 kilometrů se svým ZETOREM 25

12 července 2016, 11:49

Neskutečného úspěchu dosáhl Martin Havelka, když se svým strojem ZETOR 25 podnikl cestu ze Ždáru nad Sázavou až na sraz traktorových veteránů v Polsku. Cestu dlouhou 800 kilometrů zvládl absolvovat za 4 dny.

Cílem jízdy bylo přímořské město Lazy. Celá cesta proběhla bez jakýchkoliv komplikací. Jediné, co k zdolání dlouhého putování potřeboval, bylo 90 litrů nafty. Své dobrodružství rozdělil řidič do několika denních etap dlouhých od 150 do 220 kilometrů.

Se ZETOREM 25 jezdím pravidelně po akcích v České republice a snažím se jezdit hlavně po kolech traktoru. Problémy po cestě nebyly. Pětadvacítka potřebovala jenom naftu. Jedině poslední den v Lazech jsem vyměnil jednu žárovku v zadním světle,“ říká ke své cestě Martin Havelka.

Cesta vzbuzovala velký zájem okolí, dokonce nad ní převzal patronát velvyslanectví České republiky ve Varšavě. Do konečné destinace v Polsku dorazil za policejního doprovodu spolu s dalšími účastníky setkání veteránů. Po příjezdu následovalo slavnostní zahájení setkání historických farmářských strojů.

800 kilometrů na stroji starším jak půl století je unikátní výkon. Martin Havelka svojí cestou historickým traktorem Zetor připomněl, že naše stroje jsou opravdu spolehlivé. Tento úspěch nás velice těší a děkujeme panu Havelkovi za posilování jména naší značky,“ řekla Margaréta Víghová, ředitelka Úseku korporátní komunikace.

Traktor Zetor 25 má sedmdesátiletou historii a za období 1946 – 1961 bylo vyrobeno a prodáno více jak 160.000 těchto strojů. Už první traktor z roku 1946 nesl označení Z 25. Tím se rozjela jejich sériová výroba a další vývoj oblíbeného stroje. V roce 1949 nastala modernizace traktoru a tak vznikl legendární Zetor 25 A, který v té době přinesl hned několik benefitů: vylepšená přístrojová deska včetně teploměru, pohodlné polstrované sedadlo, hydraulické tříbodové závěsné ústrojí, kabina na přání, závěr diferenciálu nebo nastavitelný rozchod předních a zadních kol.

Rozhovor s panem Havelkou najdete ZDE.

Tisková zpráva ZETOR TRACTORS a.s.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!