Projekt „Navrhni svoji Tatru a staň se Tatrovákem“ má první vítěze

7 června 2016, 13:57

V úterý 24. 5. proběhlo v kopřivnické automobilce TATRA TRUCKS slavnostní vyhlášení vítězů prvního ročníku projektu „Navrhni svoji Tatru a staň se Tatrovákem“, v jehož rámci mohli studenti středních i vysokých škol a absolventi technických oborů navrhovat terénní vozidlo TATRA pro 21. století. Předcházely mu osobní prezentace finalistů před odbornou porotou.

Soutěžící mohli své projekty do soutěže přihlašovat v rámci jedné ze čtyř kategorií. V kategorii studentů středních škol porotu nejvíce zaujal projekt studenta 3. ročníku SUPŠ Jihlava – Helenín Milana Láníka, který sestavil reálný model s názvem Tatra Mirage. Ze studentů vysokých škol svůj projekt nejlépe obhájil Lukáš Mička z 1. ročníku strojní fakulty Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava se svým konstrukčním technickým a designovým návrhem vozidla TATRA. V kategorii absolventů vysokých škol si nejlépe vedl Jan Kubačka s projektem TATRA ∞. Z řad veřejnosti zvítězil projekt TATRATRAIN Miloslava Chlana.

Jsem velmi příjemně překvapen kvalitou a technickou propracovaností všech prezentovaných návrhů. Entuziasmus, se kterým se soutěžící do projektu ponořili, mě naplňuje optimismem a rozptyluje obavy o budoucnost automobilového průmyslu i technických oborů obecně. Náš projekt jen dokazuje, že mezi mladými lidmi je mnoho talentů, jen je potřeba dát jim příležitost a podpořit jejich nadšení,“ uvádí generální ředitel TATRA TRUCKS Martin Bednarz.

Úkolem všech soutěžících bylo navrhnout podle svých představ budoucí výrobek společnosti TATRA TRUCKS v kategorii těžkých či středně těžkých nákladních automobilů, který by se mohl na trhu uplatnit po roce 2020. Vítězové si z Kopřivnice odvezli nejen věcné ceny či stipendia, ale někteří i možnost praxe ve společnosti TATRA TRUCKS, případně nabídku zaměstnání pro absolventy.

Odborná porota posuzovala množství zajímavých prací, které lze rozdělit na technické a stylistické, přičemž druhé jmenované převažovaly. Účastníci k zadání přistoupili velmi rozdílnými způsoby, některé práce představovaly pouze jednostránkové nákresy, ale nechyběly ani propracované 3D vizualizace, detailní technické popisy, či dokonce reálné tvarové modely. V oblasti designu většina návrhů zdůrazňovala primární vlastnosti vozidel TATRA – robustnost a spolehlivost.

Odbornou porotu tvoří zajímavé osobnosti nejen ze společnosti TATRA TRUCKS. Vedle generálního ředitele Martina Bednarze jsou to také technický ředitel Radomír Smolka, personální ředitelka Hana Bobrovská, vedoucí odboru konstrukce Josef Jakubec, vedoucí marketingového oddělení Jiří Kašpárek, závodní pilot, konstruktér a člen závodního týmu Tatra Buggyra Racing David Vršecký či vedoucí redakce mediálního partnera Auto.cz Martin Machala.

Projekt „Navrhni svoji Tatru a staň se Tatrovákem“ společnost TATRA TRUCKS představila a zahájila v prosinci loňského roku. Od počátku je projekt zamýšlen jako dlouhodobý, který nemá zůstat u jednoho ročníku. Jedním z jeho cílů je totiž podporovat technické vzdělávání v ČR a přispívat k rozvoji českého průmyslu. Proto také v rámci něj proběhla od prosince minulého roku do letošního února řada přednášek konstruktérů a manažerů společnosti TATRA TRUCKS na vybraných středních a vysokých školách.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!