EGR ventil – méně sazí, více síly

4 dubna 2018, 15:04

Ventil recirkulace spalin (EGR ventil) vrací část spalin z výfukového potrubí do motoru. Díky recirkulaci spalin se snižuje teplota spalování a tím pádem množství oxidů dusíku, které škodí životnímu prostředí a také spotřeba paliva.

Ventil recirkulace spalin (EGR ventil) febi
EGR ventil febi 101203 vhodný pro motory: MAN KAT, F 90, TGA, TGS, TGX, HOC, LION´S CITY, LION´S CLASSIC, LION´S COACH, LION´S REGIO, LION´S STAR, OE č. 51.08150.6155

Díky EGR ventilu je možné snížit emise sazí až o 10%. Ventil EGR otevírá a uzavírá spojení mezi nasávaným vzduchem a výfukovým potrubím. Neustále proudící výfukové plyny všem zanechávají po sobě zřetelné stopy. Částice sazí se hromadí v komoře ventilu a časem jej mohou úplně zablokovat.

Postupem času dochází k zakarbonování ventilu. Velké množství karbonu způsobí, že se ventil nemůže dostatečně otevřít nebo naopak zůstává trvale v otevřené pozici. V takovém případě pomůže jedině výměna ventilu.

Příznakem poruchy EGR ventilu je obvykle pokles výkonu motoru a černé výfukové plyny. Kromě toho se může rozsvítit kontrolka motoru nebo výstražná kontrolka upozorňující na problémy ve výfukovém systému.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!