Vládní koncepce počítá s rozšířením mýta

8 listopadu 2016, 12:41

Vybrané úseky silnic první třídy mohou být v budoucnu zpoplatněny pro nákladní auta. Dojít by k tomu mělo po roce 2019, kdy mýto převezme provozovatel vzešlý z technologicky neutrální soutěže. V jakém rozsahu bude mýtný systém rozšířen bude předmětem dalších analýz.

Počítá s tím koncepce zpoplatnění pozemních komunikací v ČR, kterou dnes schválila vláda. Materiál byl předem projednán dopravními experty koaličních stran. Podle dohody koaličních expertů dnes vláda vzala na vědomí rozšíření zpoplatnění sítě silnic I. třídy v předpokládaném rozmezí 850 km až 3000 km. „Konkrétní podobu zpoplatnění silnic po roce 2019 ještě budeme analyzovat. Zpoplatníme jen ty silnice, kde to bude dávat smysl a které nám doporučí zpoplatnit projektový manažer pro realizaci projektu výkonového zpoplatnění pozemních komunikací v České republice po roce 2019,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

img_3089

Z úvah o zpoplatnění jsou vyjmuty všechny silnice III. třídy. U silnic II. třídy budou do zpoplatnění zahrnuty pouze ty, které jsou převoditelné do silnic I. třídy. V takových případech bude nezbytná změna vlastníka pozemní komunikace, soulad s technickými normami, dohoda na podmínkách převodu mezi vlastníky a navazující správní rozhodnutí.

Tisková zpráva Ministerstva dopravy ČR

Související články

Srpen byl s 818 miliony korun mýtného silnější než červenec
Srpen byl s 818 miliony korun mýtného silnější než červenec

Přes 818 milionů korun mýtného získalo Česko od kamionů v srpnu. To je meziročně skoro o 10 procent více a dokonce o 56 milionů více, než v předchozím letním měsíci.

ČESMAD BOHEMIA: Mýto s pokutou
ČESMAD BOHEMIA: Mýto s pokutou

Ministerstvo dopravy dnes dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za prodloužení smlouvy s Kapschem na mýto bez otevřeného tendru pokutu jeden milion korun.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!