V Německu přísně trestají opozdilé dopravce

17 července 2024, 12:59

Německé zákony stanoví přísné sankce pro dopravce, kteří nedodají zboží včas. Částka, kterou musí opozdilec zaplatit, může být skutečně velmi vysoká.

foto: depositphotos

Vysoké sankce pro opozdilé dopravce

Zpoždění při přepravě může způsobit nepříjemnou řetězovou reakci. To platí zejména pro choulostivé zboží, zboží s krátkou dobou použitelnosti nebo zboží s datem FIX. Sankce pro dopravce mohou být vysoké, a to až do výše trojnásobku přepravného. Německo má v tomto ohledu velmi přísné právní předpisy – podle Úmluvy CMR může být pokuta pouze ve výši ekvivalentu přepravného. Situace se však musí opírat o konkrétní důvody.

Včasné dodání zboží je ovlivněno mnoha faktory, jako jsou dopravní zácpy, policejní kontroly nebo poruchy, které dodržení termínu mohou ztížit. Nejčastěji se takové případy řeší podle Úmluvy CMR, avšak německé právo má na tuto situaci přísnější pohled.

Opožděné dodání mramoru

Zmíníme jednu konkrétní situaci. Dopravce přijal objednávku na dodání mramoru z Mnichova do Hamburku za 1.000 eur. Po cestě dopravce nahlásil poruchu, v důsledku čehož byl mramor vyložen až o den později. Příjemce, přestože byl naštvaný, zboží převzal a podepsal nákladní list.

Po 60 dnech však dopravce stále domluvené peníze neobdržel. Na dotaz o pozdní platbě však dostal od odesílatele fakturu na 3.600 EUR, které požadoval kvůli jeřábu a pracovníkům potřebným k vyložení kamionu, objednaných na plánovaný den příjezdu. Otázkou zůstává: mohl zadavatel uplatňovat úhradu nákladů?

Podle německých zákonů mohl dopravce dostat pokutu až do výše 3.000 eur, což odpovídá trojnásobku přepravného. Smluvní strana však zaslala výhrady dopravci pozdě, stejně jako poplatek za zpoždění. Stejně jako Úmluva CMR i německé právo vyžaduje zaslat písemné výhrady do 21 dnů od vykládky, což smluvní strana neučinila.

Kdy tedy můžete dostat pokutu?

Německé právo stanoví přísné sankce za pozdní dodání zboží. Podle Úmluvy CMR je za zpoždění odpovědný dopravce, ale na území našeho západního souseda musíme počítat s vyšší sankcí, než stanoví Úmluva.

Pokud obdržíte takový poplatek, je nutné zkontrolovat, zda byly náklady řádně prokázány. Pohledávka by měla být řádně a reálně odůvodněna náklady vzniklými v důsledku zpoždění a vystavena oprávněnou osobou nejpozději do 21 dnů ode dne vykládky. Jakékoli pozdější nároky jsou již neopodstatněné.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!