Černá Scania 770 S bude převážet ikonické motocykly

12 června 2024, 11:44

Upravený vůz Scania 770 S V8 si pořídil majitel společnosti Hannas Masters Lukáš Knop. Vznikl tak unikátní showtruck, jehož hlavním úkolem je převážet ikonické motocykly Harley-Davidson po předváděcích akcích ve střední a východní Evropě.

Showtruck Scania 770 S

Lukáš Knop svoji firmu Hannas Masters založil v roce 2010. Zpočátku se věnoval klasické mezinárodní dopravě a právě při zahraničních cestách dostal nápad na speciální službu.

„Při cestě po Francii jsem si říkal, že by bylo fajn mít sebou motorku, tak jsem začal přemýšlet nad tím, jak ji vozit s sebou,” vzpomíná.

V roce 2015 tak společnost doplnila mezinárodní přepravu o nový byznys: projekt Truck for Bike pro přepravu motocyklů. Zpočátku vozili motorky jednotlivých zákazníků, například pro partu, která si chtěl prodloužit motorkářskou sezonu na jihu Evropy.

Dnes Hannas Masters podobnou službu zajišťuje přímo pro dovozce motocyklů, především pro proslulou americkou značku Harley-Davidson. Motorky převáží ve speciálních kovových rámech podle vlastního návrhu.

Podobně se Lukáš Knop dostal i ke své zbrusu nové Scanii. Chtěl si koupit osmiválcové sportovní americké auto.

„Jenže jsem tušil,  že na něj kvůli práci nebudu mít čas, tak jsem se rozhodl pořídit si jedno přímo k podnikání,” popisuje motivaci.

Scania je dnes jediným výrobcem nákladních automobilů v Evropě, který motor V8 pro silniční použití nabízí. Pro Hannas Masters to znamenalo i přechod k nové značce nákladních vozidel.

Showtruck Scania 770 S

Představu o specifikaci měl Lukáš Knop jasnou: nejsilnější verze motoru Scania V8 o objemu 16,4 litru s výkonem 770 koní, třínápravový podvozek s hnanou zadní a natáčecí prostřední nápravou, vysoká, nejluxusnější kabina řady S. Auto má také posuvnou točnu ovládanou z kabiny. Třínápravový podvozek pomáhá vyvážit ještěrku určenou k vykládce motocyklů, která je zavěšená na konci barevně sladěného návěsu značky Krone.

Ostatně barvy se týkaly i další specifické požadavky. Původní plán byl mít auto celé černé s minimem chromu, začerněné jsou i nápisy Scania, označení modelu i typické logo V8. Majitel se nakonec ale rozhodl rozbít černou masu červeným rámem a chromované zůstaly rovněž lité disky Alcoa. Auto doplňují i nerůznější nástavce nárazníků a sluneční clony. Vše je schválené k provozu, což byl mimochodem další z požadavků majitele.

Výsledkem je působivý showtruck, moderní, bez zbytečných kudrlinek.

„K našemu podnikání se ideálně hodí. Vzbuzuje pozornost a líbí se mi také ideové propojení velkého motoru tahače V8 s velkými motocyklovými motory V2. Prostě to k sobě zapadá,” říká majitel.

Rozptyluje také obavy o nadměrné spotřebě silného vidlicového osmiválce. S návěsem plným motocyklů má souprava 32 tun a jezdí za 26 litrů na sto kilometrů.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!