V dubnu uhradili dopravci na mýtném 1,543 miliardy Kč, poplatek za produkci CO2 překročil 233 milionů Kč

29 května 2024, 11:30

Výběr mýtného od vozidel s hmotností nad 3,5 tuny v dubnu meziročně vzrostl o 34 %. Příčinou netradičně vysokého nárůstu je nejen nový poplatek za produkci CO2, ale také 3 pracovní dny navíc oproti dubnu 2023. Na celkovém výběru 1,543 miliardy Kč se podílel nový poplatek 15 procenty.

„Přes vysoký růst výběru mýtného se na českých silnicích a dálnicích neděje nic neobvyklého. Zatímco v březnu měli dopravci v meziročním srovnání díky Velikonočním svátkům a víkendům na přepravu zboží o tři pracovní dny méně, v dubnu naopak bylo o tři pracovní dny více. Přepravy a související výběry mýta se tak do značné míry přesunuly mezi těmito dvěma měsíci,“ vysvětlil Petr Chvátal, generální ředitel společnosti CzechToll.

V průběhu celého dubna zpracoval satelitní mýtný systém více než 103 milionů mýtných transakcí. I zde je meziroční nárůst ve výši 18 % ovlivněn počtem pracovních dnů a mírným rozšířením počtu mýtných úseků.

Mýtné poplatky mají v České republice od 1. března 2024 čtyři složky. Na celkovém výběru se podílí největší částí poplatek za užití pozemních komunikací (80,15 %), dále pak nový poplatek za externí náklady v důsledku produkce CO2 (15,12 %), poplatek za externí náklady v důsledku znečištění ovzduší provozem (3,61 %) a poplatek za externí náklady v důsledku hluku z provozu (1,12 %).

Za první čtyři měsíce letošního roku vybral CzechToll prostřednictvím satelitního mýtného systému pro Státní fond dopravní infrastruktury 5,556 miliardy Kč. V meziročním srovnání vzrostl výběr mýtného od počátku roku o 14,5 %.

Na konci dubna bylo v systému elektronického mýtného zaregistrováno 848 tisíc vozidel s hmotností nad 3,5 tuny, z toho 669 tisíc automobilů mělo zahraniční registrační značky. K těmto registrovaným vozidlům vydal CzechToll dopravcům 652 tisíc kusů palubních jednotek.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!