Vojenský vozový park ČR obohatí čtyři autobusy Scania Touring

18 října 2023, 10:43

Armáda České republiky převzala čtveřici nových autobusů Scania Touring HD 11. Jedná se také o první vozidla svého druhu v Česku s novým pojetím palubní desky a specialitou je v jejich případě nadstandardně velký zavazadlový prostor o objemu 5,6 m3. Touringy navazují na již proběhlé letošní předávky stranových překladačů a těžkých tahačů Scania R 590 a R 660.

Scania autobusy pro armádu ČR

Dálkové autobusy z řady Scania Touring patří k oblíbeným strojům mezi provozovateli zájezdové dopravy i dálkových autobusových linek. Nové jedenáctimetrové Touringy jsou odpovědí na požadavky výběrového řízení Armády České republiky na dodávku čtveřice dálkových autobusů. Kromě řidiče uvezou v klimatizovaném prostoru 31 pasažérů a jednoho průvodce.

Pro zavazadla cestujících jsou připraveny uzavíratelné „letecké“ schránky na sedadly a pak také nadstandardně velký zavazadlový prostor o objemu 5,6 m3, který přinesla volba uspořádání dveří 1-0-1. Uvnitř vozidla nechybí kuchyňka a dvojice lednic.

Armádní Touringy přinášejí také zcela přepracovanou palubní desku, která odpovídá té u nákladních vozidel značky Scania. Nové řešení umožňuje snadné a intuitivní ovládání vozidla a to díky přehlednému přístrojovému štítu i tomu, že jednotlivé ovládací prvky jsou naklopeny směrem k řidiči a tedy snadno po ruce.

Autobusy pohání úsporný devítilitrový pětiválcový naftový motor o výkonu 265 kilowattů, který je doplněný dvanáctistupňovou plynule řadící automatizovanou převodovkou Scania Opticruise. Řízení usnadňuje i celá paleta bezpečnostních asistentů, mezi které patří udržování v jízdním pruhu, zabránění kolizi při změně jízdního pruhu, výstraha před kolizí s chodci nebo pokročilé nouzové brzdění.

„Účelem a důvodem nákupu autobusů bylo pořízení adekvátní a spolehlivé techniky pro dálkovou hromadnou přepravu osob v rámci zabezpečení činností organizačních celků resortu Ministerstva obrany, včetně zabezpečení zahraničních cest, vnitrostátní přepravy, přepravy zahraničních delegací a návštěv při zajištění mezinárodních konferencí a mezinárodních inspekčních týmů,“ popisuje využití vozidel Ing. Michal Pelc, ředitel Odboru nabývání movitého majetku Sekce vyzbrojování a akvizic Ministerstva obrany.

Nové autobusy nejsou jedinou letošní armádní dodávkou vozidel Scania. Vojáci již dříve převzali dvanáct Scanií R 590 8×4 s nástavbou stranového překladače Hammar 190 HB a dalších pět těžkých tahačů Scania R 660 6×4, které jsou vybaveny speciálními nízkoložnými podvalníky Goldhofer. Zatímco první vozidla mají sloužit mimo jiné k přepravě kontejnerů do zahraničních misí, druhá pak mají za úkol převážet těžkou pancéřovanou techniku, jako jsou například obrněná vozidla Pandur.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!